En lige højre-terror

Konservative politikere og kommentatorer i USA er rasende over en rapport, som for to måneder siden forudså en bølge af højreekstrem terror. Tre angreb og fem mord senere virker rapporten mere profetisk end politisk.

Holocaust-museet i Washington, hvor en 88-årig jødehader onsdag skød en sikkerhedsvagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Wilson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to måneder siden advarede det amerikanske antiterror-ministerium om en bølge af højreekstrem terror. Især terror foretaget af »den ensomme ulv«, som det hed i rapporten.

Og hvad var reaktionen?

Konservative politikere og kommentatorer var rasende. Rapporten er »fornærmende«, sagde den republikanske leder i Kongressen. Bagmændene bag rapporten »skal fyres«, sagde kommentatoren Rush Limbaugh, som hævdede, at advarslen var bestilt politisk arbejde. »Der er intet bevis for, at højreorienterede grupper nogensinde har gjort noget galt,« buldrede han.

En republikansk kongrespolitiker krævede antiterrorminister Janet Napolitanos afgang, og en anden fastslog, at den største ekstremist-fare kom fra »ekstremisterne i antiterrorministeriet«.

To måneder senere forekommer rapporten mere profetisk end politisk:

4. april skød og dræbte den 23-årige Richard Poplawski tre politibetjente i Pittsburgh. Poplawski var en racist og våbenfanatiker, der var bange for, at præsident Obama ville tage våbnene fra ham.

31. maj skød og dræbte den 51-årige Scott Roeder USAs mest kendte abortlæge i Wichita. Roeder var anti abort-aktivist med en løs tilknytning til anti-abortgrupper.

10. juni skød og dræbte den 88-årige James von Brunn en sikkerhedsvagt ved Holocaust-museet i Washington. Von Brunn havde en livslang tilnytning til antisemitiske og racistiske organisationer.

Læg dertil et angreb i oktober sidste år, hvor en højreekstrem arbejdsløs lastbilchauffør gik ind i en venstreorienteret kirke i Tennessee og dræbte to og sårede seks. »Jeg hader de venstreorienterede – og bøsserne,« sagde han bagefter.

Begivenhederne bekræfter ikke blot advarslen, men begivenhederne er også et déja vu fra begyndelsen af Clinton-årene. Præsident Clinton blev dengang beskyldt for at være narkohandler med blod på hænderne; han blev beskyldt for at have bestilt mordet på en ven, som begik selvmord; en Clinton-hader forsøgte at flyve sit privatfly ind i Det Hvide Hus, men ramte ved siden af; en anden skød mod nordsiden af Det Hvide Hus, og i april 1995 kørte højreekstremisten Timothy McVeigh en lastbil fyldt med hjemmelavet sprængstof op foran en regeringsbygning i Oklahoma City.

Nu er det samme mønster tilsyneladende ved at gentage sig – og med risikoen for en kulmination à la Oklahoma City – og ligheden mellem dengang og nu er ikke blot en demokratisk præsident og en tidsånd, der har sat højrefløjen uden for indflydelse. Ligheden er også en giftig retorik fra førende højreorienterede opinionsdannere, fastslår redaktør Joan Walsh fra webmagasinet Salon. »Præsident Obama bliver rutinemæssigt portrætteret som en muslim, somme tider som en antikrist, der vil tage vores våben«, og James von Brunn var en såkaldt »birther«, som – akkurat som mange konservative – mente, at Obama slet ikke var født i USA, og at hans fødselsattest var forfalsket.

Bukke for Obama
Rush Limbaugh har talt om, at han er bange for, at han »skal bøje sig forover og gribe om sine ankler« for en sort præsident; han siger, at han håber, at Obama kikser, og i sidste uge fastslog han også, at »Obama er farligere for vores land end al-Qaeda«. En anden førende kommentator, Bill O’Reilly, førte en eksempelløs TV-kampagne mod abortlæge George Tiller i Wichita. Han kaldte ham »baby dræber«, han sammenlignede ham med nazisterne, han sagde, at han skulle stoppes, og at han i øvrigt selv havde lyst til at give ham en røvfuld.

Debatten om præsident Obamas latino-kandidat til Højesteret, Sonia Sotomayor, har haft den samme overtone af en kamp på liv og død. Den konservative Pat Buchanan siger, at valget af hende er endnu et udtryk for, at »jagten på hvide mænd« er gået ind, og den republikanske senator Lindsey Graham tvivler på, at »gennemsnitlige hvide mænd« som han selv vil få en fair behandling af Sotomayor.

Som Joan Walsh siger: »Hvis jeg var en marginaliseret, arbejdsløs, vred, racistisk mand, ville jeg i øjeblikket høre mange konservative opinionsdannere, som understøttede mine synspunkter.«

Efter massemordet i kirken i Knoxville sidste år ransagede politiet gerningsmandens hjem, og de fandt en imponerende samling af bøger forfattet af konservative kommentatorer, bl.a. bøger af netop Bill O’Reilly og Rush Limbaugh.

Den hadefulde retorik og terrorangrebene risikerer at rumme en selvforstærkende effekt, som forfatteren Malcolm Gladwell har konkluderet i sin bog »The Tipping Point«. Han forklarer, hvordan en række af selvmord i Mikronesien i 1980erne førte til en sand epidemi af selvmord, og han forklarer, hvordan skoleskyderiet i Columbine i 1999 førte til en bølge af skoleskyderier. I de følgende 22 måneder var der 19 skoleskyderier, som alle på en eller anden måde var inspireret af Columbine. Det samme kan ske nu på den yderste højrefløj, vurderer bloggeren Ryan Sager. »Højrefløjen er sat uden for indflydelse, økonomien er til rotterne, og vi ser en gruppe af afmægtige hvide mænd, som pludselig bliver »martyrer« for deres sag. Hjemme sidder andre afmægtige hvide mænd og iagttager, hvordan martyrerne bliver ekstremist-folkehelte, og en stemme i deres hjerne siger: Dét kan jeg også gøre.«

Planlagte attentater
En række eksperter er enige.

»Jeg er i øjeblikket mere bekymret for truslen fra højrereligiøse grupper end fra amerikanske islamiske terrorister,« siger professor Maria Haberfald til Washington Times. »Det er en katastrofe i sin vorden. At James von Brunn gjorde, hvad han gjorde, er symptomatisk for, hvad der er i vente.«

Ken Piernick, en tidligere FBI-agent, som er ekspert i terrorbekæmpelse, mener, at valget af præsident Obama – og det højrekstreme had mod Obama – bidrager til den nuværende tendens. Højrefløjen er generelt ikke voldelig, men nogle enkeltindivider er. »De er ikke rationelle, og de tænker ikke over konsekvenserne af, hvad de gør. De er ikke udpræget begavede mennesker,« siger han.

Manden bag mordet på abortlægen sagde i går i et telefoninterview fra fængslet, at der er en hel kæde af tilsvarende attentater i støbeskeen.

»Jeg ved, at der er tilsvarende begivenheder planlagt rundt omkring i landet – og de vil blive ved så længe, som abort er lovligt,« sagde Scott Roeder.

Det kan være en tom trussel og et forsøg på at skabe opmærksomhed omkring sig selv, men det kan også – som den kontroversielle rapport fra antiterrorministeriet – være et varsel om, at der er andet end sommer i luften.