En lektie for alle nabolande

De fleste arabiske aviser hylder det irakiske valg som historisk, men også stor bekymring for, at ikke alle etniske grupper bliver repræsenteret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TEL AVIV: De arabiske reaktioner på valget i Irak ser ud til at være langt mere positive, end man kunne forvente i en region, der ikke har nogen tradition for demokratiske valg. Den største bekymring synes at være, at valgets resultat ikke repræsenterer alle grupper, fordi sunni-muslimerne i stort omfang ikke har stemt.

Både Egyptens præsident Hosni Mubarak og Jordans kong Abdullah betegnede i går valget som en succes.

»Jeg håber, valget vil føre til en politisk proces, hvor alle dele af det irakiske samfund deltager, og at det åbner vejen for genoprettelsen af fred og stabilitet,« sagde Mubarak i en telefonsamtale med den midlertidige premierminister Iyad Allawi.

Også Den Arabiske Liga betegnede valget som et skridt i den rigtige retning, men en talsmand, Hossam Zaki, understregede, at »med den ustabile sikkerhedssituation er det en model, der må undgås«.

En bizar model
En af de mest pessimistiske kommentarer kom fra den libanesiske politiker, Walid Jumblatt, der kalder Iraks valg for »en bizar model« med henvisning til, at kandidaterne har ført kampagne i hemmelighed af frygt for angreb og med sunni-muslimerne, der har boykottet processen.

Saudi-Arabien, Iraks store nabo mod syd, har taget vel imod Iraks demokratiske skridt.

Den engelsk-sprogede avis The Arab News skrev, at valget var »et stort historisk begivenhed og en nødvendig sejr for det moderate«. Avisen konstaterede, at selv om det utvivlsomt har været fejl, så er det dog bedre »end slet ingen valg«.

Den saudi-ejede London-avis Asharq Al-Awsat skrev, at valget var »en enestående og historisk begivenhed.«

»En irakisk opvisning uden sammenligning med noget andet i regionen. Det irakiske valg vil fungere som en lektie for alle nabolande; at man får magt gennem stemmeboksen og ikke gennem opstand,« skrev avisen som en indirekte kommentar til de mange al-Qaeda angreb, Saudi-Arabien har oplevet de seneste to år. Angrebene har som mål at få væltet den saudiske kongefamilie.

I det hele taget er Golf-regionen yderst overstrømmende i omtalen af valget.

I avisen Al-Ittihad i De Forenede Arabiske Emirater lød det: »Det nye Irak bliver født i dag«. I Bahrains Gulf Daily News hed det, at »vælgerne trodser bomberne«.

Den pan-arabiske London-avis Al-Hayat kørte også på den historiske begivenhed i Irak. I en ledende artikel hed det, at »valget vil række ud over Irak«.

»En afgørende dag for Irak og irakerne. Uanset sunni-boykotten og den fortsatte vold, så vil dagen sætte sig spor i Iraks historie.«

I Libanon fordømte den engelsksprogede The Daily Star terror-leder Abu Musab al-Zarqawi for at »erklære demokratiet krig. Hans dagsorden synes kun at være had og mord med intet konstruktivt at tilbyde.«

Tvivl om troværdigheden
Mindre entusiastisk var Jordan Times, der var bekymret for, at den lave sunni-stemmeprocent var »bestemt til at så tvivl om kredibiliteten og legitimiteten af søndagens valg.«

I Qatar konstaterede avisen Al-Sharq, at man ikke havde tænkt sig »at drukne i optimismen«.

»For vi ved, at valget i Irak har demokrati som mål, men det blev ikke holdt i den atmosfære.«

Mest pessimistisk var Dubais Al-Khaleej, der mente, at valget »vil føre til en intern magtkamp og et opbrud af den irakiske enhed i et forsøg på at opnå besættelsens mål, som er at forblive i landet«.

Nabolandet Iran, der har opfordret til valget, og som støtter det shiitiske flertal, er overvældende positiv i sin reaktion. »Jeg håber, at dette valg vil føre til, at besættelsesmagten forlader Irak,« sagde Irans forsvarsminister i går.

Også de store muslimske lande, Indonesien og Malaysia, byder valget velkommen.