En lang frokost senere er Danmark og Frankrig fortsat splittede i asylspørgsmål

Den danske statsminister var mandag til et frokostmøde i Paris, hvor migration og et nyt asylsystem på ny blev bragt op. De to lande er fortsat splittede i spørgsmålet om modtagelsescentre og spontane asylansøgninger. Vi har aftalt ikke at lukke nogen døre, siger statsministeren.

Præsident Emmanuel Macron tog mandag imod Mette Frederiksen til en arbejdsfrokost i Élysées-palæet i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/Ritzau Scanpix

Man anede det vel lidt i de indledende, høflige bemærkninger: Den franske præsident Emmanuel Macron fremhævede en bred vifte af emner, han så frem til at drøfte med statsminister Mette Frederiksen (S) under deres arbejdsfrokost i Paris mandag: Klima, minimumsløn, sikkerhedsspørgsmål, beskatning, Brexit, EUs budget, migration.

Mette Frederiksens liste var noget kortere, og navnlig et emne gik igen: Asyl og migration.

Og mens Emmanuel Macron i sin indgangsbøn talte om et asylsystem, der skal være humant og retfærdigt, var den danske statsminister mere tydelig: Det nuværende system er allerede inhumant.

Og det gjorde statsministeren gældende igen undervejs i frokostmødet. Her præsenterede hun ifølge Berlingskes oplysninger den franske præsident for et forslag til et nyt europæisk asylsystem, der gentager, hvad Socialdemokraterne allerede foreslog i det tidlige 2018:

Modtagelsescentre uden for Europa, et opgør med de spontane asylregler, bedre muligheder for at sende afviste asylansøgere hjem og en styrkelse af EUs ydre grænser.

Illegal immigration

Frankrig har under Emmanuel Macron anerkendt behovet for et nyt asylsystem, men der hører enigheden umiddelbart op. Frankrig er først og fremmest plaget af illegal immigration, og af samme grund står det højere på Emmanuel Macrons ønskeliste at få bedre værktøjer til at håndtere det, ligesom den franske præsident er fortaler for modtagecentre placeret i Europa.

Og selvom frokosten i Élysées-palæet trak ud og varede en time længere end planlagt, var det ikke et udtryk for, at parterne var nået til enighed, meddelte statsminister Mette Frederiksen efterfølgende.

Hun hæftede sig dog indledningsvist ved, at begge parter er optaget af at skabe et nyt asylsystem i stedet for »bare« at reparere det gamle.

Til gengæld er de to lande fortsat uenige om, hvor modtagelsescentrene skal placeres.

»Macron er mere til modtagelsescentre i Europa, jeg er til modtagelsescentre uden for Europa,« sagde Mette Frederiksen.

»Men vi har aftalt med hinanden, at vi ikke lukker nogen dør, vi har behov for at fortsætte diskussionen. Og vi har behov for, tror jeg, at finde de lande i Europa, der vil gå videre med at udvikle en nyt asylsystem og ikke bare reparere det gamle,« sagde statsministeren.

Til gengæld er begge lande enige om, at der er behov for at styrke de ydre grænser – dels i form af flere ressourcer til grænsevagtenheden Frontex, dels i form af mere støtte til lande som Italien og Grækenland, der som første modtagelsesland er stadigt hårdere presset af flygtningestrømmen.

Europas leder

Mandagens lynvisit var Mette Frederiksens første statsbesøg i Frankrig, og det er næppe tilfældigt, at Emmanuel Macron er en af de første europæiske statsledere, hun drøfter behovet for et nyt asylsystem med. Den franske præsident synes i øjeblikket at have taget på sig at drive udviklingen i EU i fraværet af en stadigt mere svækket Angela Merkel. Såfremt regeringen skal gøre alvor af sin ambition om at etablere et nyt asylsystem, vil det således være afgørende at få Frankrig med på ideen.

Det anerkender Mette Frederiksen.

Senere på ugen rejser integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Berlin, hvor den tyske indenrigsminister Horst Seehofer i weekenden lancerede sit eget udspil til et nyt asylsystem i Europa.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles