Én klipning førte til opsigelser, trusler og 5.000 underskrifter

En frisure var den dråbe, der fik bægeret til at flyde over på en australsk eliteskole. Indtil videre har tre sagt op, eleverne protesteret, og ledelsen er blevet truet med sagsanlæg.

Bølgerne går højt på en eliteskole i Australien, hvor en lærer er blevet fyret for at have klippet en elevs hår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

En eliteskole i Melbourne har oplevet protester, opsigelser og trusler om sagsanlæg efter fyringen af en lærer, der klippede en elev.

Manden med saksen er den stedfortrædende rektor Rohan Brown. En klasse skulle have taget skolefoto, og elevens frisure levede ikke op til skolens krav om hår, der ikke er længere end til skuldrene.

Derfor tog Rohan Brown sagen i egen hånd. Han klippede drengen inden fotograferingen, og en klassekammerat filmede episoden på sin telefon. Det skriver The Guardian.

Videoen nåede skolens ledelse, og efterfølgende blev Rohan Brown fyret fra den prestigefyldte Trinity Grammar School med den begrundelse, at han »overtrådte skolens disciplinære principper«.

Rohan Brown er en højtelsket lærer på skolen, hvor han har arbejdet i tre årtier, og hans fyring fik startet en lavine af beskyldninger mod ledelsen.

Frisurefyringen var dråben, der fik en ulmende utilfredshed med den drejning mod en mere resultatorienteret profil, som skolen har taget de seneste år, til at eskalere.

Eleverne har vist deres utilfredshed ved at knappe skjorterne op, gå i mere »afslappet og smart« tøj og råbe protestråb for at få »Brownie« tilbage.

Det forlyder, at flere elever nægter at modtage instrukser fra underviserne, før Brown er tilbage.

50 tidligere elever har skrevet under på et åbent brev til ledelsen, hvori de beskriver deres bekymringer. Flere forældre har truet med at tage deres børn ud af skolen.

»De seneste år har skolens ledelse tydeligt vist, at de har intentioner om at ændre skolens vision og retning,« skriver de blandt andet:

»Der er sket et dramatisk skifte fra Trinitys vision om at være en skole for ikke-udvalgte og en ikke-elite-skole dedikeret til holistisk personlig udvikling til en institution med fokus på den 'exceptionelle' præstation målt efter vækst og profit.«

En del af bekymringen går også på, at skolen planlægger at udvide antallet af elever: Lige nu er der 1300 elever på Trinity Grammar School, men planen er, at der skal gå 2000.

»Deres fokus er på vækst, det er forretningsmænd, der driver skolen – men det er ikke en forretning,« lyder det anklagende fra David Baumgartner, der er formand for skolens forening for gamle elever.

Nu er ledelsen blevet stillet et ultimatum og en svarfrist på tre dage: Gå af, genansæt Rohan Brown, og degradér rektor Michael Davis – eller forbered jer på en retssag.

Indtil videre er tre medlemmer af skolebestyrelsen stoppet, men de forsvarer stadig fyringen af Brown.

»Den opførsel var, i bestyrelsens enige optik, uacceptabel og uforenelig med værdierne på Trinity Grammar,« erklærede de.

Over 5000 mennesker har skrevet under online for at markere, at de ønsker Rohan Brown tilbage på Trinity Grammar School.

Rohan Brown selv har udtalt, at han gerne vil tilbage på skolen, hvis der er mulighed for det.

»Jeg vil gerne tilbage. Det er en god skole, og det her gør mig ondt. Jeg håber ikke, at drengene er for påvirkede af alt det her – de er meget vigtigere end det,« siger Rohan Brown.