En kladde til et brev skabte i nat overskrifter i hele verden

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

USAs forsvarsminister, Mark Esper, benægter, at USA er på vej ud af Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: US ARMY/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen.

Berlingske giver dig det lune og perspektivgivende resumé af morgennyheder af egen avl og fra andre medier:

Amerikansk brev om tilbagetrækning i Irak var en fejl

Et brev – uden underskrift – skabte total forvirring mandag aften dansk tid. Brevet var fra USAs øverstbefaldende, brigadegeneral William Seely, og i brevet til den irakiske regering stod der:

»Vi respekterer jeres suveræne beslutning om at give ordre til vores afrejse,« skrev generalen i brevet, hvilket blandt andet det franske nyhedsbureau AFP og det britiske Reuter tolkede som om, at USA ville forlade Irak inden for få dage.

Men det amerikanske forsvarsministerium Pentagon benægtede, at USAs cirka 5.000 soldater i Irak ville forlade landet.

»Det er troppebevægelser. Intet andet«, sagde en talsmand for Pengaton.

Også USAs forsvarsminister, Mark Esper, benægtede, at USA er på vej ud.

»Der er ikke taget nogen beslutningen om at forlade Irak. Punktum«, sagde Mark Esper.

Ifølge Mark Milley, stabschef for USAs væbnede styrker, er brevet ægte. Men det var en fejl, at det blev sendt.

»Det er dårligt formuleret og antyder en tilbagetrækning. Det er ikke realiteten.«

»Det var en fejl, en ærlig fejl, en kladde til et usigneret brev, fordi vi flytter styrker rundt,« sagde han til journalister ifølge AFP og Reuters.

Overforbrug af nethandel-emballage skal stoppes

Herhjemme kan Jyllands-Posten fortælle, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil sætte en stopper for det emballagespild, der følger med vores stigende køb af varer på nettet. Varer i for store kasser med alt for meget papir og bobleplast belaster klimaet og er dyrt for virksomhederne, mener ministeren. Derfor vil han ifølge avisen snart komme med en vækstplan for handel og logistik blandt andet med forslag til at bruge bæredygtig emballage.

Ifølge en analyse fra Teknologisk Institut kan danske virksomheder spare 11,8 milliarder kroner om året på at gøre op med emballagefrådset, og klimaet kan spares for over 600.000 ton CO2 om året, hedder det.

Bestyrelsespost i banken? - nej, tak

Finanskrise og hvidvasksag i Danske Bank og streng kontrol og regulering af banksektoren. Lovkrav om strengere straffe til bestyrelsesmedlemmer, hvis de træder forkert.

Direktør og syv bestyrelsesmedlemmer i Amagerbanken blev i juni 2019 dømt til at betale millionerstatning. Det har skræmt folk i branchen fra at søge bestyrelsesposter, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling.

Ovenstående er, ifølge Berlingske, blandt årsagerne til, at kandidater til bestyrelsesposter i i finanssektoren takker nej til jobbet. I tilfældet Sydbank, landets tredjestørste bank, har det betydet, at banken på snart fjerde måned er drevet af en bestyrelse uden bankerfaring. Situationen er opstået efter, at banken 17. september blev kastet ud i et usædvanligt kaos som følge af fire bestyrelsesmedlemmers exit.

Også dommen i Amagerbanken-sagen har fået flere til at vælge andet job end en bestyrelsespost i en bank. Juraprofessor Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet siger:

»Man hører i branchen, at Amagerbanken-dommen har forskrækket mange. Det faktum, at ansvaret kan være så alvorligt, har overrasket. Det har udløst rystelser og helt klart gjort det sværere at rekruttere generelt.«

2019 blev rekordår for museerne

Og så er der lang næse til dommedagsprofeterne, der mener at vide, at vi drukner i sociale medier og stillesiddende underholdning på skærme. 2019 var derimod et rekordår for danske museer, skriver Kristeligt Dagblad. På Glyptoteket i København, på det nordsjællandske museum Nivaagaards Malerisamling, på det kulturhistoriske museum Kongernes Jelling ved Vejle og på Naturhistorisk Museum Aarhus har 2019, målt på antal besøgende, været det bedste år nogensinde.

Ane Hejlskov Larsen, der er leder af Museologisk forskningsprogram på Aarhus Universitet, vurderer over for Kristligt Dagblad, at succesen skyldes et behov i tiden for fælles oplevelser. Derfor går vi på museer sammen med familie og venner, men vi deler også museumsoplevelserne med endnu flere.

Børn kommer for tidligt i børnehave

I over en tredjedel af landets kommuner (41 ud af 98)  tillader man, at børn starter i børnehave, inden de er fyldt tre år. Det viser tal fra Danmarks Statistik, og det bekymrer eksperter, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Små børn har størst behov for omsorg og tryghed, derfor skal man passe på ikke at flytte små børn til børnehaven, mener Lone Svinth, der er lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU). Hun støttes af Charlotte Ringsmose, der er professor og forsker i dagtilbud på Aalborg Universitet.

I kølvandet på opgørelsen og eksperternes bekymring foreslår SF’s børneordfører, Jacob Mark, at børn som udgangspunkt ikke må starte i børnehave, før de er fyldt tre år.

»Hvis de 41 kommuner skal følge en regel om tre år, kræver det en lovændring. Man skal tage udgangspunkt i børnene og ikke kommunernes budgetter.«

Styrelse affolket på grund af udflytning

En vaskeægte Aarhus-historie fra Berlingske skal der også være plads til. Den er ikke fra Aarhus men udklækket i den tidligere regering på Christiansborg.

Styrelsen for Patientklager skulle, efter en opsplitning, sammen med flere andre styrelser, flyttes ud af København for at give »bedre balance i Danmark«, som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykte det i 2015.

120 medarbejdere, eksperter i behandling af klager i sundhedsvæsenet, skulle flytte med til Aarhus, men siger deres job op. Kun syv medarbejdere flytter med til Aarhus. Bunkerne af klagesager og sagsbehandlingstider vosker, fordi de få erfarne medarbejdere, der er tilbage, skal oplære de nye.

Sundheds- og ældreministeriet får penge til at nedbringe bunkerne af omkring 12.000 klage- og ankesager: 104 millioner kroner i 2019 og ekstra 32 millioner i 2020.

Mellem 14 og 15 måneder tager det nu at behandle en sag. Hverken sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) eller styrelsens direktør kan svare på, hvornår puklen er barberet ned. 270 skal ansættes ekstra, og man håber, at der er balance i styrelsens økonomi i 2022.

Unge med ikkevestlig baggrund klarer sig bedre på uddannelse end danske unge

Lige meget hvilken indkomstgruppe man kigger på, er andelen af unge med ikkevestlig baggrund, der har afsluttet en videregående uddannelse, 10 år efter de gik ud af 9. klasse i 2008, 8-10 pct. højere end for etnisk danske unge. Det er Politiken, der fortæller historien med baggrund i i nye beregninger fra den politisk uafhængige tænketank DEA.

Tallene baserer sig på registerdata fra Danmarks Statistik.

»Hvis man tager højde for, hvordan unge fra ikkevestlige lande er vokset op, og sammenligner dem med danske unge, som er vokset op under lignende ressourcevilkår, klarer de sig bedre. Både når vi sammenligner unge fra familier med lav, mellem- og topindkomst«, siger en overrasket Kristian Thor Jakobsen, der er cheføkonom hos DEA, til Politiken.

Dagens citat:

Jesper Lau Hansen, juraprofessor på Københavns Universitet

»Det faktum, at ansvaret kan være så alvorligt, har overrasket. Det har udløst rystelser og helt klart gjort det sværere at rekruttere generelt.«


Det sker i dag:

Royal Stage indvies i Hillerød

Royal Stage, den nye arena i Hillerød, indvies officielt klokken 17. Blandt talerne er borgmester Kirsten Jensen (S) og direktør for Royal Stage, Carsten Larsen. Arenaen er på 8.800 kvadratmeter og har 3.000 siddepladser, mens arenaen har plads til 4.000 gæster til koncerter.

Ulvedræber-trusler for retten

Retten i Holstebro behandler kl. 9 en sag om trusler mod den mand, der blev landskendt for at have skudt en ulv. Den tiltalte skal blandt andet have opsat trækors med budskabet »Blod bliver ikke glemt«. På Facebook skal han have skrevet, at han er parat til at dø for ulven. Sagen blev i slutningen af november udsat til i dag.

Boremaskiner navngives for at bringe lykke

Klokken 12.00 navngives de to tunnelboremaskiner, der skal bore tunnelerne til den nye Sydhavnsmetro. De er ankommet til byggepladsen ved Enghave Brygge, og her er de blevet samlet på bunden af stationsskakten, inden de om kort tid påbegynder deres borearbejde. Inden dette skal de dog navngives for at bringe lykke til projektet. Transportminister Benny Engelbrect (S) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S) holder taler.

Åbent samråd om hjemløshed

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er kaldt i samråd kl. 14.30 om hjemløshed. På baggrund af den seneste optælling af hjemløse i Danmark fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, skal ministeren redegøre for, om hun mener, at det er tilfredsstillende, at der er kommet flere midaldrende og ældre borgere i hjemløshed siden 2017, og at der fortsat er nye borgere, der bliver hjemløse samt, hvad hun vil gøre for at mindske antallet af hjemløse. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Alternativets Torsten Gejl.

Femårsdagen for angrebet på Charlie Hebdo

I dag er det fem år siden, at to svært bevæbnede mænd angreb redaktionslokalerne på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris og dræbte 12, herunder flere satiretegnere. Gerningsmændene formåede at flygte fra stedet. Dagen efter blev en politikvinde dræbt uden for Paris. Alle gerningsmænd blev 19. januar dræbt i skudvekslinger med indsatsstyrker, men de nåede inden at erklære deres loyalitet til al-Qaeda og Islamisk Stat.