»En intelligent, nervøs og utålmodig dreng«

En intelligent, nervøs og utålmodig dreng. Sådan beskriver forfatteren Yasmina Reza den franske præsident Nicolas Sarkozy i en ny bog, der allerede har skabt røre inden udgivelsen i dag.

Nicolas Sarkozy. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

PARIS: »Hvis jeg ikke eksisterede, måtte man opfinde mig.«

Sådan citererer den franske forfatter og skuespiller Yasmina Reza Nicolas Sarkozy i en ny bog om den franske præsidents vej til magten, der allerede inden udgivelsen i dag spås en karriere øverst på de franske bestsellerlister.

Reza, kendt for teaterstykket »Kunst« der i 1990erne trak fulde huse i både London og New York, fik lov til at følge Sarkozys valgkampagne fra september sidste år frem til han i maj blev valgt til landets øverste embede. Hun beskriver præsidenten »som en intelligent, nervøs og utålmodig dreng, der får afløb for sin angst gennem en umættelig trang til handling,« som avisen Libérations anmelder opsummerer bogen. Le Parisien kalder bogen et »et fabelagtigt portræt af en enestående mand«.

»Jeg har indtryk af at se på en lille dreng,« skriver Reza og vedkender sig i et interview med britiske The Times at hun nærer sympati for og beundrer Sarkozy for hans selvstændige drivkraft den mangeårige outsider i fransk politik, der endelig kom i mål: »Han smiler kejtet som et barn, der viser sin gave frem.«

100 dage som præsident
Bogen som Le Figaro beskriver som en mellemting mellem et litterært værk og et politisk essay udkommer netop som Sarkozy kan fejre 100 dags jubilæum for indtoget i Elysée-palæet takket være en velsmurt valgkampagne, som i øvrigt inspirerer New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani i dennesforsøg på at blive USAs næste præsident.

En kampagne hvor der ikke var plads til slinger i valsen. »Dem, der ikke følger med, må fyres,« skal Sarkozy have raset over for sin kampagnestab, der også måtte lægge ører til eder som »røvhuller«.

Reza er også fluen på væggen, når Sarkozy møder tidligere premierminister Tony Blair i Downing Street 10 »Tony og jeg har lige taget en beslutning: Vi skal erobre Europa« annoncerede han bagefter over for sine rådgivere samt når han irettesætter »dumme« journalister for deres »lorteartikler«.

For image var alfa og omega når personen Sarkozy skulle sælges til masserne, bekræfter Reza. »Virkeligheden har ingen betydning. Det er kun opfattelsen, der tæller,« citerer hun en af Sarkozys topfolk.

»Ja, det er en skuespiller. Han siger i øvrigt om sig selv Jeg skabte min person i modsætning til hvad han er reelt. Som skuespilleren har politikeren pligt til at forføre, han er bag den andens ord uophørligt på jagt efter sig selv,« siger Reza til magasinet Le Nouvel Observateur.

For at undgå beskyldninger om mandschauvinisme gjorde Sarkozy under kampagnen et stort nummer ud af at tale pænt til sin socialistiske hovedmodstander Ségolène Royal, men når kameraerne var slukket, blev Royal omtalt som »en stakkels nar«. »Hjælper hun mig?« spurgte Sarkozy retorisk, da Royal trådte ved siden af under valgkampen og tilføjede hånligt: «Det er ikke sikkert, at det at være et nul nødvendigvis er et handikap i Frankrig.«