En helt krydser sit spor

I 14 år måtte Christer Fuglesang stå model til lidt af hvert som astronauten, der risikerede aldrig at komme ud i rummet. Men hævnen er sød, og i går vendte han hjem til Sverige som en helt efter sin rumfærd.

Det er muligt, at det er et godt stykke over 40 år siden, at det første menneske var en tur ude i rummet. Men det kan man godt glemme for et øjeblik, når man ser, hvilken velkomst den svenske astronaut Christer Fuglesang fik, da han vendte hjem til Sverige i går.

Christer Fuglesang er den første skandinav, der overhovedet har været en tur ude i rummet. Det skete, da han i december i fjor blev sendt med rumfærgen Discovery til den internationale rumstation ISS.

I historiebøgerne
Undervejs blev det til hele tre rumvandringer, hvilket er det næsthøjeste nogen har været udsat for på en enkelt mission. Rekorden er fire ture.

Den beskedne 49-årige astronaut, der er fysiker og har ventet i mere end 14 år på sin tur, blev fejret som man kun kan fejre sande helte, der fylder på nationens stolthed. Det må have været sådan nogenlunde, som når opdagelsesrejsende kom hjem efter år i det fremmede og skulle fortælle om nye steder, de havde opdaget. Vor tids budbringere, journalisterne, var over ham, straks han landede i går morges.

Ganske vist har Christer Fuglesang ikke fundet noget ny verden, men derfor kan man godt have gjort noget, der til evig tid vil være en del af skolebørnenes historiebøger, nemlig det at være den første fra sit land.

Selv så han ud til at være glad for al virakken, der i de kommende dage rækker fra samtaler med ministre over TV-optræden til møder med de kongelige.

Men som han selv siger:

»Det var en vidunderlig flyvning, der var ekstremt spændende. Jeg kunne ikke have ønsket mere. Og jeg nød hvert eneste minut.«

Oprindelig skulle Christer Fuglesang have været op i 2003, men så skete ulykken med rumfærgen Columbia, der brændte op i atmosfæren og kostede syv astronauter livet. Derfor fik han ekstra lang tid til at øve den nuværende mission i et kæmpebassin i Houston.

For Christer Fuglesang, der bor i USA det meste af tiden, må hjemkomsten til Sverige have været ekstra triumferende. For gennem de 14 års ventetid har han været et let offer at gøre grin med i svensk presse. For hvem bytter en lovende fysikerkarriere ud med håbet om en tur i rummet. Svaret endte med at blive, at det kunne betale sig for Christer Fuglesang at holde fast. Og lidt fysik er det da også blevet til undervejs.

Nu vil han gerne ud i rummet igen, men medgiver dog selv, at han nok er for gammel, når NASA retter raketten mod Månen om en snes år.