En hel landsby i Tyskland er blevet solgt på auktion

En hel by i det østlige Tyskland har været under hammeren og er blevet solgt til lidt over en million danske kroner. Der er 15 indbyggere i byen, der tidligere fungerede som hjem for medarbejdere på en nærliggende kulfabrik, der nu er lukket.

Paul Urbanek har boet i Alwine siden 2011. Han ønsker sig, at den nye ejer af byen tager hånd om problemerne med skimmel og udskifter tagene og tagrenderne i byen, skriver Der Spiegel. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landsbydød er en realitet i Danmark. Landområder affolkes, fordi indbyggere søger mod større byer, hvor mulighederne er flere. Det er imidlertid også virkeligheden i Tyskland, hvor den lille by Alwine i delstaten Brandenburg er blevet solgt på auktion i Berlin.

»Mange har forhørt sig om landsbyen og meldt deres interesse, også folk fra udlandet,« siger Matthias Knake, talsmand for auktionshuset »Auktionshaus Karhausen« til Der Spiegel.

Auktionshuset har tidligere talt om flere end 40 potentielle købere, men lørdag, da hammerslaget kom nærmere, meldte kun én køber sig. En anonym køber ringede ind på auktionen med et bud på 140.000 Euro, svarende til omtrent en million danske kroner. Et bud, der er en smule højere end mindsteprisen for Alwine, der lå på 125.000 euro. Den lille flække, som ligger i et skovområde, huser 15 personer, og strækker sig over et areal på 16.000 kvadratmeter.

I byen er der ni huse og ti skure og garager fordelt ud over en 150 meter lang løkkeformet hovedgade. Flere af husene har fugtskader, og husenes facader viser også tegn på, at der mangler vedligehold.

Alwine er en del af byen Uebigau-Wahrenbrück, der ligger omtrent 100 kilometer syd for Berlin. Der er ingen indkøbsmuligheder i byen, og den eneste buslinje, der kører i nærheden af Alwine, har ikke stoppested i byen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Byen, der tidligere fungerede som hjem for medarbejdere på en kulfabrik, har nu 15 indbyggere. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ.

Beboerne i byen er kommet med en lang ønskeseddel til den nye ejer af byen. For der er rigeligt, der skal rettes op på, mener især Paul Urbanek, der har boet i Alwine siden 2011. Det drejer sig bl.a. om, at der skal fjernes skimmel, lægges nye tage og udskiftes tagrender.

Selv om byen kalder på renovation, er der kun blevet betalt 16.000 euro i husleje i stedet for de kontraktligt aftalte 30.000 euro.

Oprindeligt hørte byen til en nærliggende kulfabrik, men den lukkede ved genforeningen i 1990, hvilket bevirkede, at mange unge indbyggere søgte væk fra byen. Alwine blev købt i 2001 af to brødre for et symbolsk beløb på én D-Mark, men den ene er nu gået bort, og det har nu gjort, at den anden bror vil sælge byen videre.

Borgmesteren i Uebigau-Wahrenbrück, som udgøres af 21 landsbyer med i alt 5.000 indbyggere, håber, at den nye ejer vil give byen en ansigtsløftning, og at vedkommende opfører sig »ærligt« overfor de over overvejende ældre beboere.