En »hård mand« og udenrigspolitisk høg er fortid i Trumps inderkreds

USAs præsident Donald Trump har afskediget sin nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, fordi Trump var »dybt uenig i mange af hans forslag«. John Bolton har været en af de mest markante og kendte skikkelser i Trumps inderkreds.

USAs præsident, Donald Trump, afskedigede tirsdag John Bolton (til højre) som sin nationale sikkerhedsrådgiver. »Jeg var dybt uenig i mange af hans forslag, og det samme var andre i administrationen,« skrev Trump på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

USAs præsident Donald Trump skal nu for fjerde gang i sin tid som præsident finde en ny mand eller kvinde til den indflydelsesrige post som præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver – et hverv, som bl.a. Henry Kissinger og Condoleezza Rice tidligere i historien har bestridt.

Tirsdag meddelte Donald Trump således på Twitter, at han havde afskediget den hidtidige mand på posten, John Bolton.

»Jeg oplyste i aftes John Bolton om, at der ikke længere er brug for hans tjenester i Det Hvide Hus. Jeg var dybt uenig i mange af hans forslag, og det samme var andre i administrationen, og derfor bad jeg John om hans opsigelse, hvilket han gav mig her til morgen,« skrev den amerikanske præsident i sin Twitter-opdatering.

På samme medie udlagde John Bolton derimod forløbet sådan, at det var ham, der havde tilbudt præsidenten at træde tilbage.

Under alle omstændigheder er det en af de mest markante skikkelser i den amerikanske administration, der nu er fortid.

John Bolton har tidligere været USAs FN-ambassadør, dengang præsidenten hed George W. Bush, og han bliver om nogen beskrevet som en udenrigspolitisk høg, en neokonservativ, der ikke er ræd for at tage USAs militære muskler i brug for at fremme regimeskifter i verdens diktaturstater.

Donald Trump har omvendt erklæret sig meget skeptisk over for amerikansk indblanding i Mellemøsten og har tidligere kaldt krigen i Irak for en stor fejl.

Som The New York Times’ skriver, kommer Boltons afsked samtidig med, at Donald Trump arbejder for åbne de diplomatiske relationer med nogle af USAs argeste fjender.

»Bestræbelser, der har bekymret hardlinerne i administrationen – som Bolton – der opfatter Nordkorea og Iran som dybt utroværdige,« skriver avisen.

Senest har John Bolton kæmpet for at forhindre Donald Trump i at indgå en fredsaftale med Taleban i Afghanistan – en sag, der også ifølge The New York Times bragte Bolton på voldsom kant med USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, der argumenterede for det modsatte.

Mike Pompeo har i kølvandet på Boltons afsked udtalt, at den amerikanske præsidents udenrigspolitik vil være uændret. Og i foråret anerkendte John Bolton selv i et interview med magasinet New Yorker, at »når du kommer ind i regeringen, ved du, at du ikke kommer til at vinde alting«.

»En hård mand«

Danmarks tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødte sidste år John Bolton og sagde i den forbindelse til Politiken, at han havde mødt »en reflekteret mand, der lavede fine analyser af fordele og ulemper i Iran-spørgsmålet og andre internationale spørgsmål«.

»Men en hård mand, det er han, og det er jo nok derfor, Trump har valgt ham,« tilføjede Samuelsen.

Trump valgte dog ikke at holde på Bolton i mere end halvandet år og skal altså nu finde en afløser på den vigtige post. Den fjerde af slagsen i sin tid som præsident.

Før John Bolton har både Michael Flynn og H.R. McMaster bestridt posten som Trumps nationale sikkerhedsrådgiver. Til sammenligning havde forgængeren Barack Obama i sine otte år i Det Hvide Hus tre forskellige nationale sikkerhedsrådgivere, mens George W. Bush havde to.

De mange udskiftninger i Donald Trumps administration har i de senere år kastet en hel del opmærksomhed af sig. Ej heller udenrigsminister Mike Pompeo eller forsvarsminister Mark T. Esper var således en del af præsidentens første ministerhold.

Donald Trump skrev i sit tweet, at han vil udpege en ny national sikkerhedsrådgiver i næste uge.

I kølvandet på opsigelsen af John Bolton oplyste en talsmand for Trump-administrationen tirsdag til TV-stationen CSPAN, at Donald Trump havde udpeget Charlie Kupperman som fungerende national sikkerhedsrådgiver. Han har tidligere været chef i Boeing og Lockheed Martin.