En grimasse, der kan passe

Hvis man blot lyttede til McCain på radio, ville han måske have vundet torsdagens debat. Men amerikanerne så debatten på TV, og de havde svært ved at se ud over John McCains mange og mærkelige og ofte vrede grimasser.

Foto: Paul J. Richards

John McCain har altid kaldt sig selv for "en happy warrior." En mand, der kæmpede og kæmpede hårdt, men altid med et smil i baghånden.

Men efter tre TV-debatter spørger amerikanske kommentatorer, hvor den glade kriger er blevet af?

Tag debatten torsdag dansk tid. Under det meste af debatten viste amerikansk TV en split-screen, hvor man i det ene billede kunne se Obama, og det andet McCain, og "det hjalp bestemt ikke McCain," som Los Angeles Times konstaterer. "McCain så meget ofte vred ud."

Magasinet Time fulgte en fokusgruppe, som overvejende bestod af konservative og uafhængige vælgere, og magasinet skriver på sin website, at "i politik er det generelt ikke et godt tegn, når vælgere griner af dig, ikke sammen med dig," og under debatten "hviskede medlemmer af fokusgruppen tydeligvis om John McCains grimasser og hans gøren-store-øjne," og efter debatten mente fokusgruppen overvejende - og netop på grund af McCains attitude - at Barack Obama havde vundet.

Republikaneren Mike Murphy, som ind til forsommeren var McCains kampagnechef, var enig. Han mente, at hans eks-chef havde vundet debatten, hvis man bare lyttede til debatten på radio eller så et båndudskrift, men det er ikke sådan, vælgerne oplever debatten - de ser den på TV, sagde han bagefter.

Og på TV virkede McCain sur og foragtende over for Obama. Han så vred ud, alt for vred, og det bekræfter blot den opfattelse, som mange amerikanere har af McCain fra valgkampen - at han er en vred mand og fører en vred valgkamp.

"Angry white man," skrev kommentatoren Harold Meyerson i Washington Post.

"Debatten var et opgør mellem Grimasse-John og Koldsindige-Barack."

NBCs politiske redaktør Chuck Todd undrede sig efterfølgende:

"John McCain ser ganske enkelt ikke ud som om, han nyder at føre valgkamp ... Når Obama konsekvent vinder over McCain i efter-debat målingerne og fokusgrupperne, så skyldes det deres attitude. Obama ser altid vælgerne i øjnene, mens McCain bruger mere tid på at kigge på ordstyreren."

"Og hvor er den glade kriger blevet af," spurgte Todd.