En god gerning i Newcastle viser nettets store magt

En handicappet mand blev overfaldet, hvorefter en ung kvinde på kort tid indsamlede et millionbeløb på nettet. Det har ændret deres liv.

Katie Cutlers hjemmeside. Fold sammen
Læs mere

LONDON: Alan Barnes har langtfra haft en let gang på jorden. Med sine knap 140 centimeter og et bittelille hoved minder han om en skrøbelig fugleunge. Et svagt syn hører også med til de fysiske skavanker, som Barnes blev født med, da hans mor havde pådraget sig røde hunde under graviditeten.

Derudover er den lille mand fra Gateshead uden for Newcastle et online-fænomen, som har fascineret både i Storbritannien og længere ud i verden. For nogle dage siden flyttede han ind i sit nye rækkehus og viste iført hvid tophue rundt til stuen, køkkenet, badeværelse, to soveværelser og haven bagved.

»Her er så lyst. Jeg er glad for at vise, at jeg har brugt pengene godt. Det er en måde at sige tak for alt det, folk har gjort for os,« sagde Barnes til en reporter og filmhold fra BBC.

Det er ikke sært, at den 67-årige mand kalder de seneste måneder »en smule uvirkelige«. I januar blev han brutalt overfaldet, da han var på vej ud med skraldeposen. Det udløste de potentielt enorme kræfter, der gemmer sig i internetforbindelsernes sammenknytning af millioner af mennesker. Den 21-årige kosmetolog Katie Cutler hørte historien om, hvordan et brækket kraveben for en stund yderligere havde handicappet Barnes, og hvordan han ikke længere turde gå uden for en dør. Den lokale kvinde etablerede »Alan Barnes Fund« på nettet, og pludselig var hele verden involveret.

»Jeg gjorde det for at samle 500 pund ind og hjælpe ham lidt med nye gardiner og sådan noget,« har Cutler fortalt.

25.000 pengedonorer

I stedet eksploderede indsamlingen, og på mindre end tre uger havde omkring 25.000 mennesker doneret et beløb svarende til omkring 3,3 millioner, indtil Barnes og hans familie takkede og sagde, at det var nok. Måske en særdeles klog beslutning om en lille bremse på virkelighedsflugten, inden nettet løb helt løbsk, fordi Barnes virker så ovenud lykkelig over at kunne udskifte sin lille, mørke handicaplejlighed med det nye sted i et bedre kvarter. Barnes og Cutler fik mulighed for at sunde sig over den overvældende respons, men netberømmelsen har allerede ændret mere end bare adressen for Barnes.

Han lægger nu ansigt og historie til den unge kvindes website »The Katie Cutler Foundation«, hvor hun fortæller, at ambitionen er inden september at have indsamlet ti millioner kroner til at hjælpe »op til 20 mennesker« til et bedre liv med velgørende handlinger. Cutler fortæller, hvordan hun efter indsamlingen til Barnes er blevet »oversvømmet« med henvendelser fra folk, der beder om hendes hjælp. Både Barnes og Cutler har Facebook-sider, hvor de optræder sammen på billeder og fortæller om ideer til nye velgørende projekter. Hvor meget den globale gode vilje rækker til for de to, er for tidligt at spå om. Men det viser noget om, hvad nettet kan.

»Glad for #AlanBarnes, der modtager #nøgler til sit nye hjem efter sit overfald. Vi har brug for flere mennesker, der er lige så empatiske og virkelige som #katiecutler,« skriver @Irishfeisty på Twitter.

Nettet kræver ingen kendisfaktor

Hvis man husker Bob Geldofs forvandling i 1980erne fra gennemsnitlig punk-rocker til »Band Aid fundraiser« for sultkatastrofen i Etiopien, kan historien om Barnes og Cutler vise lidt om, hvordan man på internettet nu ikke engang behøver at være bare lidt kendt og have gode forbindelser for at sætte følelser i bevægelse på tværs af grænser.

Den nye appel fra de to har indtil videre indsamlet omkring 10.000 kroner. Det er fortsat langt fra målet. Det er milevidt fra Band Aids indsamling af omkring halvanden milliard kroner til nødhjælp. Men dengang krævede det også organiseringen af to synkrone monsterkoncerter transmitteret på TV over store dele af verden. I dag kræver det en webside i Newcastle, og når det fænger, kan potentialet være lige så stor. Ingen kan vide, hvor langt indsamlingen for Barnes var nået, hvis de ikke selv havde lukket den ned. Som han selv har sagt det, havde Barnes aldrig forestillet sig, at man kunne samle så mange penge ind til en mand, der »kun havde brækket sit kraveben«. Overfaldsmanden gennemrodede Barnes’ lommer, men fandt ingen penge og stak af, da han råbte om hjælp.

Barnes er godt tilfreds med, hvad han og hans »frelsende engel«, Cutler, har opnået indtil videre. Nu prøver han at vænne sig til, at folk stopper ham på gaden.

»De genkender mig og siger, at de har set mig på TV, og at jeg er en berømthed nu. Det accepterer jeg. Hvis de synes, at jeg er en berømthed, så er det helt i orden,« har Barnes sagt til BBC.

Overfaldsmandens forsvarer sagde i retten, at det var hårdt for hans klient at være i fængsel, fordi andre indsatte »havde hørt om historien« og gav ham en hård tid. Inden dommen måtte han i isolation for sin egen beskyttelse. Barnes har ikke specielt ondt af sin overfaldsmand. Den 25-årige stofmisbruger fra lokalområdet blev afsløret via DNA-spor, og han blev tidligere på måneden idømt fire års fængsel. Barnes har til Surrey Comet sagt, at han synes, at dommen er rigtig:

»Jeg håber, at han vil bruge noget af tiden i fængsel til at tænke sig om, og at han vil gøre noget fornuftigt, når han kommer ud. Måske beslutter han sig for at hjælpe mennesker, og det, tror jeg, ville være en god idé for ham.«