En gigantisk Noahs ark er ude i politisk stormvejr

Noahs Ark bygges i forholdet 1:1 på en mark i Kentucky. Men byggeriet er blevet genstand for politisk skænderi. For de ansatte skal tro på skabelsesberetningen og fordømme homoseksuelle ægteskaber.

Byggeriet af arken er i fuld gang op til åbningen af temaparken 7. juli i år. Foto: Ark Encounter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Et gigantisk byggeprojekt er ved at blive færdigt i Kentucky. Intet mindre end Noahs Ark i bibelsk størrelse. Det vil sige godt 155 meter lang, 26 meter bred og 15 meter høj.

Arken er ved at skyde op i landskabet uden for byen Williamstown i den amerikanske sydstat, der er ved at blive centrum for den amerikanske religiøse retning, der tror på skabelsesberetningen – sådan helt bogstaveligt.

»Verden blev skabt for 6.000 år siden, og der er ikke en eneste ting i skabelsesberetningen, der ikke er rigtig,« siger Ken Ham, som er »skaberen« bag projektet.

Allerede nu har det vakt politisk diskussion i Kentucky. Statens guvernør, Matt Bevin, som vandt valget som Tea Party-medlem i Det Republikanske Parti, har under hele sin valgkamp sagt, at verden blev skabt på seks dage, og Gud hvilede på den syvende.

Så staten bliver regereret ud fra kapitler i det gamle testamente, siger kritikerne af ham.

Og Noahs Arks mål stammer fra 1. Mosebog kapitel seks vers 14-16, som angiver størrelsen på det imponerende bygningsværk. Plus minus nogle meter for at tilføje arken lidt mere storhed.

Men ikke alle er tilfredse med det ry, som Kentucky har fået som den fundamentalistiske kristne kirkes hjemstat. Flere baptistpræster kritiserer, at Bevin har postet ikke mindre end 18 mio. dollar i projektet på årlig basis – penge, som skal være et tilskud til parken, der forventer tusinder af besøgende hvis ikke millioner.

Arken ligger nemlig kun en times kørsel fra USAs største museum for kreationisterne, som helt bogstaveligt tror på skabelsesberetningen.

Skelettet mangler

På det imponerende museum i Petersburg i Kentucky har man blandt andet en stor udstilling, der viser, at dinosaurerne levede side om side med mennesket.

Og den Winchester-riffel, der skød den sidste dinosaur i USA i slutningen af det 19. århundrede, er også udstillet, fordi flyveøglen havde angrebet to cowboys i en ørken i Nevada-området. Selve skelettet er dog ikke udstillet. Det er gået tabt, meddeler skiltet foran geværet, da Berlingske sidste år besøgte museet.

En af baptistkirkens mest fremtrædende præster, Bob Fox, har stærkt kritiseret projektet, fordi staten er gået ind og har givet statsstøtte.

»Jeg synes ikke, at det er statens opgave at fremme en bestemt trosretning. Det er en privat sag,« siger han.

Og der er flere andre, der protesterer, fordi Noahs Ark Parken, som den kommer til at hedde, også har strenge regler for, hvem de ansætter.

Helt uamerikansk bliver der spurgt ind til, om de kommende ansatte tror på skabelsesberetningen helt bogstaveligt.

Og de skal fordømme homoseksuelle ægteskaber som »unaturlige«. De ansatte må heller ikke være homoseksuelle eller billige homoseksualitet. Og de må ikke bedrive sex før ægteskabet.

Økonomisk indsprøjtning

Men de lokale beboere i Williamsburg er naturligt nok begejstrerede, fordi Hams løfter om, at der årligt vil komme to millioner besøgende, vil give området en tiltrængt økonomisk indsprøjtning.

Og en af delstatens mest prominente besøgende, tidligere præsident Jimmy Carter, har allerede besøgt stedet, som han har været begejstret for, selv om han har sine reservationer. Carter er en stærkt troende baptist. Men han tror også fuldt og fast på videnskaben.

»Jeg er sådan set ikke i tvivl om, at Gud har skabt universet. Men jeg tror ikke på de passager i biblen, der fastslår, at verden blev skabt 4.000 år før Kristus. Vi ved i dag, at jorden og stjernerne blev skabt for millioner og endda milliarder af år siden. Vi opdager hele tiden nye ting i rummet og lærer hver eneste dag nye ting om universet. En viden, som vores skaber altid har haft«, sagde Carter til Huffington Post, da han besøgte byggepladsen, hvor Noahs Ark er ved at blive opført.

Skabelsesmenighed

Det er den såkaldte »skabelsesmenighed« ligeglad med, og de har vokset sig meget stærke i mange sydstater, hvor man forkaster videnskaben.

Og de 100 millioner dollar, det har kostet at skabe Noahs Ark og »uddannelsesparken« rundt om den, har været lette at få samlet ind ifølge Ken Ham. Men mange andre vil besøge parken.

Så ingen er i tvivl om, at Kentucky bliver det nye sted for folk, der vil udforske biblen på den amerikanske måde.