En gigantisk minde-hjemmeside over britiske faldne

En interaktiv hjemmeside over britiske soldater fra Første Verdenskrig er nu en realitet. Godt 4,5 millioner navne er på siden, hvor familiemedlemmer interaktivt kan lægge fotografier og yderligere oplysninger på nettet. En ide til opfølgelse i Danmark?

FØRSTE VERDENSKRIG. ENGELSKE SOLDATER I EN SKYTTEGRAV. Fold sammen
Læs mere
Foto: UKENDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske Imperial War Museum står bag en omfattende interaktiv hjemmeside over britiske og soldater fra Commonwealth, der deltog i Første Verdenskrig. Godt 4,5 millioner navne er der på hjmmesiden. Det er museets plan, at familien til de nævnte skal kunne suppleres med fotogrfier, historier og oplysninger, så det bliver en permanent mindeside, der hele tiden vokser. I Danmark er det nærmeste vi kommer Frihedsmuseets database over frihedskæmpere, men her er der ikke tale om en egentlig mindeside eller om interaktivitet.

De fleste af de 4,5 millioner navne optræder kun med navne og uden fotografier. De fleste er mænd, men der optræder dog 40.000 kvinder. Hjemmesiden er nu lagt på nettet og er i disse uger i fuld gang med at bliver udvidet og medtage folk fra Royal Flying Corp/Royal Air Force, Royal Navy, det kanadiske Expeditionary Force og soldater fra Australien og New Zealand. Museet satser på, at der skal komme ialt 8 milioner navne. Også de 17.000 militærnægtere vil komme med.

Projektets leder Luke Smith siger til britiske medier: "Vi behøver offentligheden til at hjælpe os med at stykke disse 8 millioner liv sammen, så vi kan huske disse mennesker nu og i fremtiden."

Den nye hjemmesiden kan ses fra Imperial War Museums hjemmeside. Frihedsmuseets database over frihedskæmpere kan ses på Frihedsmuseets hjemmeside.