En frokost, to toppolitikere, tre essentielle krav og ti dages frist

Storbritanniens premierminister Theresa May og EU-formand Jean-Claude Juncker mødes mandag for at gøre status på brexit-forhandlingerne op til EU-topmødet 14.-15. december.

Mandag mødes Theresa May og Jean-Claude Juncker  for at gøre status på brexit-forhandlingerne. Foto: AFP / Justin Tallis Fold sammen
Læs mere

EN VIGTIG FROKOST

Det begynder at haste, hvis det skal blive jul i Bruxelles i år. Mandag mødes EU-formand Jean Claude Juncker (th.) og den britiske premierminister Theresa May for at gøre status over forhandlingerne om briternes exit fra EU. I Bruxelles håber man, at May vil sætte tre afgørende flueben på de 27 andre EU-landes ønskeliste.

TRE ESSENTIELLE KRAV

Regningen:

Som medlemmer af EU har briterne forpligtet sig til en række udgifter, udeståender som i daglig tale omtales som skilsmisse­regningen for Brexit. I britisk presse forlød det sidste uge, at briterne nu er klar til at lægge i omegnen af 50 milliarder euro – svarende til cirka 370 milliarder kroner – og dermed lader der til at være gennembrud på det krav.

Borgerne:

»Jeg kunne ikke være mere klar: EU-borgere, der lever lovligt i Storbritannien i dag, kan blive her.« Sådan lød Theresa Mays udmelding i oktober, og dermed forsikrede hun de 27 EU-lande om, at borgere fra andre EU-lande ikke skulle bekymre sig om deres fremtid i landet.

Irlands grænse:

På grund af løftet il EU-borgerne i Storbritannien ser Mays udmelding om den irske grænse ud til at være den mest afgørende. De 27 lande bakker fuldt op om Irlands krav om, at man skal undgå en gammeldags hård grænse til Nordirland og resten af Storbritannien. Irerne er bekymrede for, at der bliver for store forhindringer for deres erhvervsliv, hvis de bliver isoleret bag en grænse, og samtidig er der frygt for, at en grænse kan sætte ild til de evige gnister mellem protestantiske unionister og katolske nationalister i Nordirland. May er særligt udfordret, fordi hendes regering er støttet af et nordirsk unionistparti, der truer med at trække tæppet væk under hende, hvis hun finder på en løsning, der forskels­behandler Nord- irland i forhold til resten af Storbritannien.

TI DAGES FRIST

På baggrund af briternes udmelding skal EUs stats- og regeringsledere beslutte sig for, om der er sket tilstrækkeligt fremskridt i forhold til de tre krav, når de mødes til et afgørende topmøde i Bruxelles 14. og 15. december. Lykkes det, har de 27 EU-lande i forvejen meddelt, at man er klar til med det samme at gå videre til næste fase af forhandlingerne, nemlig Storbritanniens fremtidige forhold til EU. Lykkes det ikke, vil Brexitforhandlingerne blive skudt ind i det nye år, sandsynligvis helt ind i marts, hvor næste topmøde finder sted.

Eva Jung er Berlingskes EU-korrespondent.