»En fremragende nytårsgave« til Rusland: Putins nye missil er 20 gange hurtigere end lyden

Putins nye missiler, der farer mod målet med hypersonisk fart, vil næste år blive en del af Ruslands arsenal.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, i juleselskab med den nuværende premierminister og tidligere præsident, Dmitrij Medvedev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dmitry Astakhov/Ritzau Scanpix

Præsident Putins nye hypersoniske missiler er en »fremragende nytårsgave« til Rusland. Sådan lød det fra den russiske præsident onsdag, efter at han havde overværet en succesfuld test af missilerne – dog på 6.000 kilometers behørig afstand, oplyser Al Jazeera.

Ifølge russisk stats-TV flyver missilerne med en hastighed, der er 20 gange hurtigere end lydens, ligesom de er styrbare og dermed formentligt ikke kan skydes ned. Missilerne kan desuden armeres med atomsprænghoveder. Dette er dog ikke blevet bekræftet af uafhængige kilder.

De nye russiske missiler går under navnet Avangard og er ifølge Washington Post meget lig de våben, som USA og Kina arbejder på at udvikle. De affyres med en raket og flyver herefter med hypersonisk fart mod målet.

»Dette er en kæmpe begivenhed for de væbnede styrker,« lød det onsdag fra Vladimir Putin ifølge Washington Post: »Rusland har nu fået et nyt, strategisk våben.«

Ifølge Washington Post har Rusland længe frygtet, at USA ville udvikle våben, der var Ruslands våbenprogram overlegent, ligesom USA omvendt har frygtet, at Rusland ikke ville overholde internationale atomaftaler. Dette har ført til et fornyet våbenkapløb mellem landene.

Tidligere i år annoncerede USAs præsident, Donald Trump, at USA ville træde ud af den såkaldte INF-traktat. Det er en atomnedrustningstraktat, som blev indgået efter Den Kolde Krig og forbyder enhver opstilling af mellemdistancemissiler. Fra Trump lød det i oktober, at USA ville »ophæve aftalen« og »udvikle våbnene«.

Dette fik dengang Kreml til at advare amerikanerne: Hvis Donald Trump gjorde alvor af sine trusler om at skrotte aftalen, ville Rusland revurdere sit våbenarsenal, lød det.

Forude venter nu genforhandlingen af den såkaldte New Start-aftale, som udløber i 2021. Den blev i 2010 forhandlet på plads af de daværende præsidenter, henholdsvis Barack Obama og Dmitrij Medvedev, og begrænser de to landes kernevåben. Den frygter Rusland nu, at USA også vil træde ud af.

Tirsdag afprøvede Putin også nye undervandsdroner, som angiveligt kan fragte atomsprænghoveder til kystområder såsom Manhattan, har det statsejede russiske nyhedsbureau Tass skrevet.