En fjerdedel ønsker ikke vaccinen. Alt imens spreder nye varianter sig i landet

Det er ikke alle amerikanere, der er lige begejstrede for udsigten til et stik i armen, når det bliver deres tur til at modtage den længe ventede covid-19-vaccine. En ny undersøgelse viser, at knap hver fjerde amerikaner overvejer at takke nej til vaccinen. Samtidig forventes nye varianter at kunne give yderligere problemer.

En ny coronavariant er fundet i New York City. Det ændrer dog ikke ved, at næsten en fjerdedel af amerikanerne ikke forventer at takke ja til tilbuddet om en covid-19-vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix

Vi har ellers ventet på dem længe. De efterstræbte vacciner.

Men nu viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Census Bureau, at næsten en fjerdedel af amerikanerne ikke planlægger at blive vaccineret mod coronavirus.

På landsplan svarede 22,7 procent af respondenterne, at de »sandsynligvis ikke« eller »bestemt ikke« vil blive vaccineret, skriver Bloomberg.

Blandt de større byer var tallet højest i Dallas i Texas og Detroit i Michigan, hvor 28,1 procent af indbyggerne i begge bygger ville takke nej til vaccinen.

Andelen er markant lavere i San Francisco i Californien (11 procent) og i Boston i delstaten Massachusetts (9,8 procent).

Undersøgelsen blev udført mellem 3. februar og 15. februar.

Udviklingen i det daglige antal smittetilfælde i USA:

Hvis en større andel af amerikanerne fravælger vaccinationerne i udvalgte regioner, frygter lokale myndigheder, at det kan gøre det sværere at genåbne skoler og virksomheder. I alt har 13,3 procent af amerikanerne indtil videre modtaget mindst det første vaccinestik.

Nye varianter spreder sig

Det er ikke kun skepsissen over for vacciner, der er voksende i det amerikanske samfund. Det er også antallet af nye coronavarianter.

Først så forskere bag to nye studier tegn på, at en ny variant af covid-19 spreder sig hurtigt i San Francisco.

Et af studierne når frem til, at den californiske variant i gennemsnit skaber dobbelt så mange viruspartikler i kroppen som andre varianter.

»Jeg ville ønske, at jeg havde bedre nyheder at give jer – at denne variant ikke er betydningsfuld overhovedet,« siger virologen Charles Chiu fra University of California til The New York Times.

Dernæst er der torsdag kommet meldinger om, at en anden ny variant – denne gang i New York – allerede udgør 12 procent af de smittede i staten. Undersøgelser har antydet, at New York-varianten, der allerede blev opdaget i november, er mere smitsom og mere resistent over for nogle vacciner.

Undersøgelser har dog vist, at de nyudviklede vacciner sandsynligvis stadig neutraliserer virussen og beskytter mod alvorlig sygdom.

Flere medicinalselskaber er også gået i gang med at udvikle såkaldte boostervacciner, der specifikt bliver lavet til at skulle beskytte mod nye mutationer af virussen.