En dræbt: Amerikansk rumfærge styrtede ned i ørken

En pilot er dræbt, mens en andens tilstand er kritisk, efter Virgins private rumfærge er forulykket ved en testflyvning i Californien. Rumfærgen skulle sende turister i rummet næste år.

Arkivfoto. Et billede fra Virgin Galactic viser SpaceShip2 (VSS Enterprise) på vej mod jorden på sin første testflyvning efter at have forladt moderskibet 'WhiteKnight2' (VMS Eve) over Mojave-ørkenen i California, USA, i 2010. Fredag aften styrtede selvsamme rumskib ned i selvsamme ørken. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK GREENBERG/VIRGIN GALACTIC /
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Mangemilliardæren Richard Bransons »Virgin Galactics SpaceShipTwo« rumfærge er fredag forulykket under en testflyvning over Mojave-ørknen i Californien. To piloter var om bord på rumfartøjet. Den ene af piloterne er omkommet ved ulykken, mens den anden er svært kvæstet, oplyser politiet ifølge Sky News.

Virginselskabet bekræfter på Twitter, at der opstod et problem, da rumfærgen affyrede sin raketmotor, hvilket førte til et drastisk højdefald, men ellers er det fortsat småt med officielle udmeldinger fra Virgin. Fartøjet brugte testflyvningen til netop at teste en redesignet raketmotor, og det var tilsyneladende den, der satte ud under affyringen. Det var første gang, at rumfærgen var på vingerne første gang siden januar.

Øjenvidner fortæller til NBC, at der opstod en eksplosion i luften, og et vidne har set vragrester spredt ud over flere områder i ørkenen.

Det er uvist, om piloterne nåede at aktivere deres katapultsæder.

Virgin Galactic beskæftiger sig med rumturisme, og på længere sigt er det meningen, at flyet skal bringe almindelige mennesker ud i rummet. Selskabet har tidligere oplyst, at SpaceShipTwo med al sandsynlighed ville få sin første tur til det ydre rum ved udgangen af året, hvis testflyvningerne gik efter planen.

Richard Branson håbede at være om bord på den første kommercielle flyvning næste år, og flere end 700 kunder har allerede betalt knap 1,2 millioner kroner per billet for en kort flyvetur i rummet.

Branson har allerede meddelt på Twitter, at han straks flyver til Californien for at være sammen med holdet fra Virgin Galactic.