En doktors død – eller drab?

Han kunne helbrede autisme, sagde hans tilhængere, og han var en sensation i de alternative sundhedskredse. I juni blev han fundet død i en flod. Var det en kvaksalvers selvmord – eller en sammensværgelse af svimlende størrelse?

Her i Rocky Broad-floden i North Carolina fandt en lystfisker  19. juni liget af James Jeffrey Bradstreet med et skud i brystet. Men var det nu den alternative - og omdiskuterede - autismebehandler selv, der havde haft fingeren på aftrækkeren? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Floden skærer gennem de lave bjerge i det vestlige North Carolina, og den er kendt for at være et godt sted at fiske ørred. Så lystfiskeren havde formentlig troet, at han kom for at finde sin aftensmad. Men han fandt noget andet – han fandt en midaldrende mand, som lå halvt ude i floden.

Ifølge lokalavisen Gwinnett Daily Post kontaktede han sherifkontoret, som kort efter udsendte en lakonisk pressemeddelelse. Manden var død, dødsårsagen var et skud i brystet, der lå en pistol ved siden af liget, og formodningen var selvmord, hed det.

120 mennesker begår selvmord hver dag i USA, så det var ikke det, der sendte en chokbølge gennem dele af internettet. Det gjorde identiteten på den afdøde. Hans navn var Jeff Bradstreet, og han var en 61-årig læge, som – alt efter hvem, man spørger – var en kvaksalver eller en mirakelmager, som kunne kurere autisme.

Og nu var han død.

Uhelte

Men hvorfor? Og hvordan?

Det varede ikke længe, før han blev gjort til helgen på internettet og Facebook – med dertilhørende sammensværgelsesteorier. »De myrder alle de kritiske læger,« skrev en skribent, og en anden mente, at Jeff Bradstreet var død en heltedød for alverdens autister og deres pårørende.

Det siger ikke så lidt om radikaliteten eller fortvivlelsen i det alternative autisme-miljø, for det pågældende miljø har det med at afvise videnskaben og erstatte den med tvivlsomme koryfæer, f.eks. den tidligere nøgenmodel Jenny McCarthy, som i det alternative miljø bliver betragtet som en autoritet i kampen mod vaccinationer, og lægen Andrew Wakefield, der hævdede at have bevist sammenhængen mellem autisme og vaccinationer. Wakefields såkaldte forskning blev senere afsløret som »et sofistikeret svindelnummer«, som Berlingske tidligere har belyst.

 

Nu kommer så afsløringen af Jeff Bradstreet, som – hvis myndighederne har ret – var tættere på fængsel end kanonisering. I USA har medier som Washington Post og Forbes været førende i afdækningen, og de har efterladt indtrykket af en læge, som i mindst 20 år behandlede autistiske børn med uautoriserede metoder. Han lovede patienter helbredelse og behandlede dem med B12-vitamin, med metalafgiftning, med hash, med fækaltransplantation og med proteinet GcMAF. Som en læge og kritiker skriver på sin blog: Det virkede som om, Bradstreet bare »fiskede en uautoriseret behandling frem af posen og behandlede sin patient med den og bagefter fik behandling og diagnose til at passe sammen.«

Senest var Bradstreet talsmand for behandling med GcMAF, og han hævdede, at langt de fleste autister kunne helbredes, hvis de fik et stort tilskud af det kontroversielle protein.

Ingen myndighed har autoriseret eller anbefalet behandling med GcMAF, tværtimod har de advaret imod den, og tre artikler, som hævdede, at proteinet var effektivt mod Aids og kræft, er trukket tilbage.

Men Bradstreet var uanfægtet. Washington Post og Forbes har offentliggjort en videooptagelse af Bradstreet, som på en turné i Storbritannien fortalte publikum, at proteinet »er ekstremt effektivt i behandling af børn«.

»Mange af mine patienter er ikke længere diagnosticerede som autister,« sagde han og nævnte, at han havde dokumenteret sine resultater i lægefaglige tidsskrifter, og han talte pænt om en bestemt producent af GcMAF, Immunotech, og selskabets direktør, David Noakes.

Bradstreet holdt talrige foredrag om sine resultater med alternativ behandling af autisme. Fold sammen
Læs mere

Bradstreet rejste med andre ord rundt og fortalte, at han havde helbredt en af de mest mystiske moderne lidelser, og at han havde dokumenteret helbredelsen i lægefaglige tidsskrifter. Han rejste rundt med håb. I Storbritannien offentliggjorde Bradstreet også med Noakes en video, hvor de ifølge Washington Post »optrådte sammen og klappede hinanden på ryggen«, og Bradstreet fortalte bl.a. om lyksalighederne ved, at patienter kunne klikke sig ind på Immunotechs website, bestille GcMAF og indsprøjte sig med proteinet derhjemme.

Avisen fandt også følgende proklamation på Immunotechs website:

»Doktor Jeff Bradstreet har behandlet 2.000 autistiske børn med GcMAF, og resultaterne er nu veldokumenterede. 85 procent af patienterne oplever forbedringer, og 15 procent af dem oplever totalhelbredelse. I alt er 3.000 børn blevet behandlet med tilsvarende resultater,« hed det.

»Han blev dræbt«

Men her er, hvad der forblev usagt: Bradstreet sagde ikke noget om, at hans behandling med GcMAF var ukontrolleret og ucertificeret, og at hans artikler var offentliggjort i ækvivalenten til en blog. Han tiede også om, at han var medejer af Immunotech og dermed havde en interesse i at sælge GcMAF, og han sagde heller ikke noget om en 278 siders kendelse, som underminerede hans faglighed. Berlingske har en kopi af kendelsen, som siger, at Bradstreet fejldiagnosticerede og fejlbehandlede autistiske børn.

Alt det forblev uoplyst, og han slog igennem. Bradstreet og hans behandling blev en sensation i alternative behandlingskredse – autister og deres pårørende flokkedes om hans klinik uden for Atlanta i Georgia og til Noakes’ klinik i Schweiz, hvor de for op mod en halv million kr. angiveligt kunne blive helbredt med en uges behandling med GcMAF, skriver Forbes.

Men i sidste måned gik enterprisen galt. Schweizisk politi ransagede Noakes’ klinik og lukkede den – fem patienter var døde under behandlingen på klinikken, oplyste myndighederne. Samtidig foretog de amerikanske myndigheder et tilsvarende raid mod Bradstreets klinik uden for Atlanta, og Forbes kunne afsløre, at forbundsanklagemyndigheden efterforskede Bradstreet for bedrageri via internettet, og at han risikerede 20 års fængsel.

Ransagningerne i Schweiz og USA slog tilsyneladende Bradstreet ud, og han kørte fra Atlanta til North Carolina, hvor han skød sig selv i brystet.

Men med samme selvfølgelighed som det alternative miljø accepterede en uofficiel behandling, nægtede det at acceptere en officiel efterforskning.

Berlingske har trawlet gennem alternative websites og Facebook-sider dedikeret til Bradstreet, og den gennemgående formodning er, at Bradstreet blev dræbt. Tag f.eks. Erin Elizabeth, »en sundhedsnørd med en passion for healing«, som hun kalder sig selv. Hun skriver på sin blog, at en anden kendt alternativ læge i Florida også pludselig er død, og at hun er bange for sin egen familie, fordi hun selv er gift med en alternativ læge. Websiden The Free Thought Project har lanceret en eksplosiv historie om, at »fem alternative læger inden for fire uger er fundet døde, fem andre er forsvundet«, og kendetegnende for dem er, at de alle havde gjort sig udtilbens over for forbundsmyndighederne i USA. Med andre ord: Myndighederne, industrien eller andre mørke magter myrder alternative og kritiske læger. Faktatjekkere fra snopes.com har dementeret hver en påstand i artiklen, men det anfægter ikke de sande troende. Den eksplosive artikel er delt 222.000 gange på Facebook.

Og det forklarer, hvorfor det er umuligt at trænge igennem med empirisk forskning og faktatjek i det alternative miljø. For der handler det netop ikke om forskning og fakta, det handler om tro, og når sherifkontoret siger »selvmord«, og myndighederne siger »svindel«, så siger de troende »sammensværgelse«. Og når kendsgerning stabler sig på kendsgerning og bliver til en empirisk uafviselighed, styrker det blot den alternative tro på, at der er tale om en lige så uafviselig sammensværgelse.

I sådan en verden, hvor anekdoter handles til guldværdi og kendsgerninger til skrotpriser – netop i sådan en verden kan en mulig kvaksalver blive til mirakelmager og en potentiel skurk til helt.