En deling af Kosovokan blive sidste løsning

Forhandlingerne om Kosovos fremtid er kørt fast. I EU spekulerer man derfor stadig mere over en deling af provinsen, så det lille serbiske mindretal får en særlig enklave, der kan tilsluttes Serbien. Men målet er fortsat fuld selvstændighed for Kosovo.

Mens der blev forhandlet om Kosovos fremtid i Wien, var der demonstration i Pristina for de personer, som forsvandt under konflikten mellem de etniske albanere i Kosovo og Serbien i 1998-99. Foto: Ermal Meta/AFP Fold sammen
Læs mere

Tiden er ved at løbe ud for at finde en diplomatisk løsning på Kosovos fremtid, og det har igen bragt spørgsmålet om en deling af den omstridte Balkan-provins op, siger EU-kilder.

Et møde i Wien i går mellem repræsentanter fra den Kosovo-albanske regering, Serbien og en mæglertrio bestående af EU, USA og Rusland bragte ikke partnerne nærmere hinanden. Serbien afviste enhver tanke om at opgive Kosovo, der indtil 1999 var en del af rest-Jugoslavien, mens den kosovo-albanske premierminister Agin Ceku lige så klart slog fast, at kosovo-albanerne ikke vil acceptere noget som helst andet end fuld selvstændighed.

»Der er ikke noget at forhandle om, når det gælder Kosovos status. Vi har truffet vores beslutning,« sagde Ceku i Wien.

Med kun tre måneder tilbage til, at FNs mandat for forhandlinger udløber i december, øger det risikoen for et sammenbrud i det internationale samfunds forsøg på at få løst det sidste problem fra de blodige krige på Balkan på fredelig vis.

Både i EU- og NATO-systemet er der dyb bekymring for, at kosovo-albanerne i løbet af efteråret vil udråbe Kosovo som en selvstændig stat også selv om den ikke bliver fuldt internationalt anerkendt. Det truede premierminister Ceku også med i går i Wien. Det kan igen føre til militære spændinger mellem Serbien og Kosovo og til en genopblussen af tidligere blodige etniske opgør mellem kosovo-albanerne og det serbiske mindretal, hvor 12 serbere blev dræbt forrige år.

Rusland der internationalt ser sig som Serbiens beskytter vil i så tilfælde blokere for en FN-anerkendelse af Kosovo, og internt i EU-kredsen kan der opstå en splittelse om, hvorvidt man skal anerkende Kosovo på disse betingelser.

Ibar-floden
EUs særlige udsending i konflikten, Wolfgang Ischinger sagde i går, at han er overbevist om, at der kommer nye forslag på bordet i løbet af de kommende uger, og at formålet med mødet i Wien var at skabe en større tillid mellem de to parter. I et interview med tysk radio afviste han, at man på nogen måde havde drøftet spørgsmålet om en deling af Kosovo-provinsen.

Men i EU spekuleres der allerede over en sådan mulighed, sådan som den hollandske udenrigsminister antydede for nylig.

Tanken er at udskille et mindre område i det nordlige Kosovo ved Ibar-floden og give det til Serbien. Her bor en stor del af det serbiske mindretal på godt 100.000 ud af Kosovo-provinsens knap to millioner indbyggere.

Men det står endnu ikke klart, om kosovo-albanerne og Serbien er parat til at acceptere en sådan model. For Serbien er den særligt problematisk, idet en række serbiske ortodokse kirker og klostre og andre symbolsk vigtige historiske steder ligger udenfor området.

Fuld selvstændighed
Fra vestlig side er der også bekymring for, at en sådan deling af Kosovo kan bruges af Rusland i dets krav om at få områder i Georgien beboet hovedsageligt at russere tilbage som en del af Rusland. Moskva antydede sidste år, at en løsning på Kosovos fremtid kun kan findes, hvis det internationale samfund også accepterer, at russiske områder i Georgien også kan opnå selvstændighed ud fra et princip om folkenes selvbestemmelsesret.

Selv om en deling af Kosovo med udskillelse af de serbiske områder ikke er en ideel løsning, så vil den for NATO have den fordel, at man kan skrue ned på alliancens militære tilstedeværelse i Kosovo i en tid, hvor der er brug for soldaterne andetsteds som i Afghanistan.

En plan for Kosovos fremtid fremlagt af FNs chefmægler Martti Ahtisaari i marts indebærer, at Kosovo gradvis skal have fuld selvstændighed, men af EU i en kortere årrække skal have hånd i hanke med administrationen af Kosovo; herunder ikke mindst bekæmpelsen af den organiserede kriminalitet.