Én dag til EP-valget: En 26-årig tysker med blåt hår sætter en kæp i hjulet på Merkels kampagne

Frem mod valget til Europa-Parlamentet giver Berlingske hver morgen overblikket over de vigtigste historier.

Til en klimademonstration i går, fredag, holder unge tyske demonstranter plakater op, hvor de kræver et stop for kulkraft og hylder youtuberen Rezo. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

Godmorgen,

I morgen stemmer Danmark og langt de fleste øvrige EU-lande til valget til Europa-Parlamentet.

Her kommer et overblik over EP-nyhederne fra ind- og udland. Vi begynder i Tyskland.

En Youtube-stjerne har taget dagsordenen

I den seneste uge op til europaparlamentsvalget er det en 26-årig tysker med blåt hår og sin egen Youtube-kanal, der sat den politiske agenda i Tyskland.

Tyskeren, der kalder sig Rezo, har uploadet en 55 minutter lang video, som er blevet set af omtrent 10 millioner mennesker på én uge. I sine videoer taler Rezo normalt på musikvideoer og sladder fra underholdningsbranchen. Men denne gang retter han skarp kritik mod Angela Merkel og beskylder hendes konservative parti for at gøre alt for lidt for at bekæmpe klimakrisen og den sociale ulighed, skriver Politico.

Han opfordrer sine seere til at boykotte de store partier i stemmeboksen søndag. En alliance af omtrent 70 tyske Youtube-bloggere bakker op om Rezos opfodring og tilføjer, at vælgerne også bør undlade at stemme på Alternative für Deutschland, da flere af partiets medlemmer har benægtet menneskeskabte klimaforandringer.

Mellem linjerne kan videoen ses som en støtte til Tysklands miljøparti Die Grüne, der står til at blive det næststørste parti ved søndagens valg. Partiet står til 18-20 procent af stemmerne.

CDU har haft svært ved at svare på kritikken fra Rezo. Partiets generalsekretær beskyldte først videoen for at være fyldt med »pseudo-facts,« men dagen efter roste han Rezo for at »øge interessen for politik blandt unge mennesker« og inviterede Rezo til debat.

Enhedslisten-profil stemmer ikke på eget parti

Enhedslistens Christian Juhl fører en noget særpræget valgkamp. Han håber at blive genvalgt til Folketinget og rundt om på Sjælland hænger hans ansigt på valgplakater med Enhedslistens logo.

Men til europaparlamentsvalget stiller han ikke op for Enhedslisten. Her optræder han som nummer seks på listen hos Folkebevægelsen mod EU, som han opfordrer vælgerne til at stemme på, skriver TV2.

Da Enhedslisten ellers i år stiller op til Europa-Parlamentet havde Christian Juhl ellers mulighed for at stille op hos liste Ø til begge valg. Men han mener aldrig, at Enhedslisten skulle være opstillet til europaparlamentsvalget.

Enhedslisten har siden Folkebevægelsen mod EU blev stiftet i 1989 støttet det EU-kritiske parti. Det skabte stor intern splid i Enhedslisten, da partiet besluttede selv at stille op. Christian Juhl kæmpede og han er nu bange for, at Enhedslisten er ved at smadre det Folkebevægelsen mod EU, da de to partier kæmper om mange af de samme stemmer.

Ifølge den seneste meningsmåling Kantar Gallup har lavet for Berlingske, får Enhedslisten ét mandat, mens Folkebevægelsen mod EU ikke kommer ind.

Quiz: Hvad ved du om valgkampens vigtigste emner?

Forurener EU-landene egentlig mindre end for 10 år siden? Og hvor i Europa går flest flygtninge i dag i land?

Spørger man vælgerne er klima og migration de vigtigste emner for EU-politikerne at tage sig af. Men hvor ved du, om valgkampens største emner.

Test din viden her.

Theresa May er snart væk - men EU frygter, afløseren er værre

Det lykkedes ikke Theresa May at kappe Storbritanniens bånd til EU. Og nu går hun af.

Hun har været en svær forhandlingspartner for EU. Men de færreste forventer dog, at hendes afløser vil være spor nemmere.

Normalt er der altid store forventninger i EU-kredsen, når en ny kollega er blevet valgt, skriver Lykke Friis i sin analyse. Når Theresa Mays afløser dukker op i Bruxelles første gang, vil situationen være fundamentalt anderledes. »Åh nej, hvad finder vedkommende nu på?«

Boris Johnson - EU-skeptiske og fortaler for et hårdt Brexit - er lige nu favorit til at afløse May.

Holder Rusland pause fra de falske nyheder?

Op til europaparlamentsvalget har frygten for russisk indblanding i valget været stor. Både herhjemme og i EU-regi.

Konkret er frygten gået på, at Rusland skulle bombardere internettet og særlige de sociale medier med desinformation og falske nyheder, der skulle påvirke valget eller mudre den offentlige debat.

I EU blev bekymringen for påvirkning udefra så stor, at man I 2015 oprettede taskforcen East Stratcom, der ligger under EUs udenrigstjeneste. East Stratcom har til formål at »analysere, adressere og reagerere på misinformation fra eksterne aktører« med hovedfokus på Rusland.

Mens mens EU har sat ekstra kræfter ind, peger flere aktører og undersøgelse på, at der for tiden er langt mellem de russiske forsøg på at iværksætte samfundsomstyrtende desinformationskampagner. Læs mere her i Berlingske.