»En busulykke om dagen, hver dag«: Coronakrisen presser amerikanske hospitaler til det yderste

Intensivafdelingerne er ved at løbe tør for sengepladser. Testudstyr og medicin begynder at mangle. Og læger og sygeplejersker lægger sig syge. Coronakrisen presser hospitaler tværs over USA.

 
Netop som USA begyndte at genåbne, blev flere stater ramt af stor smittestigning. Kilder: CNN, Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

For sjette gang på ti dage har USA sat en ny kedelig rekord i antallet af nye smittede.

Og det kan mærkes på hospitaler landet over, hvor ikkeakutte operationer igen er blevet aflyst, patienter må udskrives tidligt, og testudstyr og medicin begynder at blive mangelvarer.

Nu frygter læger, at krisen kan vare længere på hospitalerne denne gang, end den gjorde, da den var allerværst i New York i begyndelsen af pandemien, skriver The New York Times.

Særlig slemt er det i Florida, som torsdag satte en sørgelig rekord med 120 coronarelaterede dødsfald. Det er det højeste antal døde, delstaten har haft på et enkelt døgn, siden pandemien begyndte.

I alt er der registreret knap 242.000 smittede i delstaten, og over 4.000 er døde med covid-19 siden marts.

Lige nu går det så stærkt, at almindelige hospitalsgange må ændres til intensivafdelinger i delstaten, så der kan blive plads til flere alvorligt syge covid-19-patienter.

Samtidig har flere hospitaler travlt med at finde nye læger og sygeplejersker, som kan hjælpe til i krisen, mens flere og flere af de fastansatte i sundhedssektoren må gå i karantæne efter at have været udsat for virussen, skriver The New York Times.

John Sinnott, der er medicinsk direktør ved University of South Florida og chefepidemiolog ved Tampa General Hospital, forklarer, at selv om mange hospitaler har ekstrakapacitet, har det aldrig været tanken, at den skulle udnyttes hver dag.

En busulykke om dagen

Ekstrakapaciteten på hospitalerne er der i tilfælde af en hændelse, hvor mange patienter akut får brug for hjælp, for eksempel ved en busulykke.

»Men det, vi oplever lige nu, svarer til en busulykke om dagen, hver dag, og det fortsætter bare,« siger han til The New York Times.

Det er ikke kun i Florida, at hospitalerne er hårdt pressede. I South Carolina er nationalgarden blevet kaldt ind for at hjælpe med at tage blodprøver og måle blodtryk. I Mississippi er fem af delstatens største hospitaler løbet tør for sengepladser på intensivafdelingerne.

I San Antonio i Texas har antallet af intensivpatienter vokset sig syv gange så stort, som det var for en måned siden på universitetshospitalet. Hvor intensivafdelingen før fyldte én etage, fylder den nu tre etager, som læger og sygeplejersker må løbe til og fra.

»Du hører nogen kalde, og du løber fra den ene ende til den anden bare for at slukke ildebrande, og du forsøger at hjælpe så mange, du kan. Det er overvældende,« fortæller Diego Maselli Caceres, der er læge på universitetshospitalet i San Antonio.

Flere delstater har genindført restriktioner for at forhindre virussen i at sprede sig. Det gælder blandt andet de tre mest befolkningsrige delstater, Californien, Texas og Florida, som er blandt de hårdest ramte af udbruddet lige nu.

Ifølge præsident Donald Trump er det hastigt stigende antal af nye smittede ikke en indikation på, at udbruddet er blevet værre i USA. Tværtimod er det et tegn på, at USA tester bedre. Han hæfter sig i øvrigt ved, at dødsraten er lavere nu, end den var tidligere i pandemien.

Han hævder, at USA har verdens laveste dødsrate – men det er ikke rigtigt. Ud af de 20 lande, der er hårdest ramt af coronavirus, er der mindst 14, som har en lavere dødsrate end USA, skriver CNN.

Desuden er sundhedseksperter bekymrede for, at kurven over antallet af døde snart begynder at stige igen.

»Vi befinder os i en meget vanskelig og udfordrende periode lige nu,« sagde den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci, på en telekonference torsdag ifølge Ritzau.

Ifølge Fauci har mange delstater været for hurtige til at udfase nedlukninger og genåbnet uden at have belæg for det i form af faldende smittetal.

»Jeg vil tro, at vi er nødt til at få staterne til at sætte deres genåbning på pause, men jeg tror ikke, at vi er nødt til at vende tilbage til en nedlukning,« siger Fauci.