En boremaskine, en skruetrækker og en Google-søgning: Sådan samler amerikanerne dødbringende »spøgelsesvåben«

Saml selv-våben er et smuthul i amerikansk våbenlovgivning, som bliver mere og mere populært på internettet og familievenlige våbenmesser. Med kun et enkelt klik og hjælp fra en video på YouTube kan du i USA samle et dødeligt våben helt uden registrering, baggrundstjek eller aldersgrænse.

Amerikanere kan på lovlig vis bestille dele af våben på internettet og samle dem derhjemme. Således slipper de for baggrundstjek, registrering og aldersgrænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan Woolston/Getty/AFP/Ritzau Scanpix

For mange amerikanske unge er en 16-års fødselsdag lig med kørekort, fest og fejring. Men det var ikke tilfældet for Nathaniel Berhow.

På sin fødselsdag 14. november sidste år gik han ind på sin highschool i Californien og skød fem af sine klassekammerater, hvoraf to omkom. Herefter vendte han pistolen 180 grader og skød og dræbte sig selv.

Våbnet, han brugte, var en såkaldt ghost gun – et »spøgelsesvåben«. Den 16-årige dreng var nemlig ikke gammel nok til selv at købe et våben i Californien.

Spøgelsesvåben er lavet af våbendele, som købes lovligt over internettet enkeltvis og derpå samles til et færdigt våben derhjemme. Når man køber delene separat, slipper man uden om baggrundstjek og registrering af våbnet, da man i realiteten ikke har købt et rigtigt våben, siger amerikansk lovgivning.

Det er lovligt at samle sit eget våben i de fleste stater i USA, så længe det ikke sælges videre og kun er til personlig brug. Netop fordi de ikke kan spores, findes der ikke tal på, hvor mange der er solgt eller brugt.

Da politiet ransagede Nathaniel Berhows hjem, fandt det endnu et spøgelsesvåben samt adskillige våbendele.

Familievenlig våbenmesse sælger spøgelsesvåben

Der er ingen grund til at rode rundt på »the dark web« for de amerikanere, der gerne vil have fingrene i et våben – hurtigt og anonymt. En enkelt Google-søgning er alt, hvad der skal til, for at anskaffe sig et saml selv-sæt. Man kan endda få det leveret direkte til hoveddøren.

Trace Olcott, talskvinde for Crossroads of the West Gun Show

»De er 100 procent lovlige at købe og eje. Hvis du er til våben, så er de her sæt sjove at samle.«


Der findes nemlig adskillige lovlige hjemmesider, som sælger det, amerikanerne kalder »80% Receivers«.

En »receiver« – eller låsestol – er knudepunktet for et våben. Det er den del, som holder bundstykket, løbet og aftrækkeren sammen og dermed skaber et livsfarligt produkt. En låsestol, som produceres under føderal lovgivning, skal have et serienummer, og køberen skal dermed gennem et baggrundstjek for at kunne anskaffe sig den.

Men den almene våbenlov gælder ikke for dem, som køber »80% Receivers«. Her køber man nemlig en låsestol, som kun er 80 procent komplet. Resten skal man selv samle. Netop fordi det ikke er et færdigt produkt, der købes, bliver det ifølge Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives ikke betragtet som et våben og kræver dermed ikke et serienummer.

Hjemme i stuen kræver det ikke mere end en boremaskine og en skruetrækker for at samle det dødelige våben.

Men det er ikke kun på internettet, at samlesættene bliver solgt. Våbenmesser, som den populære Crossroads of the West Gun Show, sælger dem også.

Crossroads er en lovlig våbenmesse, som siden 1975 har rejst rundt i USA. Her kan våbenentusiaster komme og se, sælge eller bytte våben. Messen beskriver sig selv som et »familievenligt miljø« på sin hjemmeside, og man opfordrer familier til at deltage ved blandt andet at have gratis adgang for børn under 12 år.

Talsmanden for Crossroads, Tracy Olcott, fortæller, at salget af spøgelsesvåben er steget, fordi de ikke kræver baggrundstjek eller venteperioder. Man kan simpelthen købe sit samlesæt og tage det med hjem på dagen.

Hun forsvarer salget af saml selv-sættene på våbenmessen.

»De er 100 procent lovlige at købe og eje. Hvis du er til våben, så er de her sæt sjove at samle. Det er et håndværk, et projekt,« siger hun til avisen Los Angeles Times.

Artiklen fortsætter under grafikken.

GRAFIK

Spøgelsesvåben – sådan samles de

Der findes adskillige hjemmesider, som sælger alle eller næsten alle de dele, der skal til for at samle et færdigt våben.
Produceres låsestolen under normal amerikansk lovgivning, skal den have et serienummer. Køberen skal gennem et baggrundstjek for at kunne købe den.

Ufærdige våben leveret direkte til hoveddøren

I november 2017 gik en 44-årig mand fra det nordlige Californien amok i sin hjemby, Rancho Tehama Reserve, med et spøgelsesvåben. Han skød vildt omkring sig på huse, biler og folkeskoler og dræbte sin kone og fire andre uskyldige. Manden, Kevin Janson Neal, havde ellers fået konfiskeret sine våben og fået forbud mod at købe nye. Men det gjaldt ikke saml selv-våben, som han købte på lovlig vis.

»De ufærdige låsestole er en total omgåelse af loven, fordi den person, som før har fået forbud mod at købe våben, nu ikke behøver vise nogen form for identifikation. Du får det bare leveret til døren, og så kan du bygge præcis samme våben, som du ville have købt i en butik,« siger Paul Ware, advokat for Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, til CBS News.

Brugen af spøgelsesvåben var i begyndelsen primært udbredt blandt amerikanske våbenentusiaster. Men det er i stigende grad blevet udbredt blandt andre, som ser et potentiale i at snige sig uden om loven.

»Det, der er nyt og interessant ved spøgelsesvåben, er den teknologi, som stiller ressourcer til rådighed i den forbindelse, såsom YouTube-videoer, onlinesalg og 3D-printere,« siger Tori Bodine, der er undergraduate researcher – en slags forskningsassistent – ved Utah State University, til Berlingske og fortsætter:

»Det gør det nemmere for en helt almindelig person at bygge sit eget våben, og jo mere tilgængeligt fænomenet bliver, jo billigere bliver spøgelsesvåben også.«

Usynlige og dødsensfarlige

Spøgelsesvåben udgør en massiv trussel for sikkerheden, lyder det fra organisationen Giffords Law Center to Prevent Gun Violence.

Normalt udstyrer våbenproducenten eller importøren et våben med et serienummer, som identificerer producenten samt våbenmodel og kaliber. Ved politiefterforskninger bruges serienummeret til at spore, hvor våbnet blev solgt og til hvem. Men med spøgelsesvåben uden serienumre er det ikke muligt.

Især demokratiske stater som Californien er hårdt ramt. Den sydvestlige stat har i løbet af årene strammet sin våbenlovgivning, heriblandt lovgivning om spøgelsesvåben. I 2019 trådte en ny lov i Californien i kraft, som kræver, at disse våben skal have tildelt et serienummer, så snart de er færdigsamlet.

Ifølge Los Angeles Times berettede Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives i maj 2019, at omkring 30 procent af de konfiskerede våben i Californien var spøgelsesvåben.

Stigende opmærksomhed på fænomenet

Sidste år skød en mand sin seksårige nevø i ryggen med et ikkesporbart spøgelsesvåben i Syracuse i New York. Det var ikke muligt for politiet at finde ud af, hvor manden havde anskaffet sig våbnet, da det hverken havde et serienummer eller anden identificerbar information.

Flere stater, heriblandt New York, forsøger at stramme lovgivningen omkring spøgelsesvåben. I denne uge foreslog senatorer fra New York en lovpakke, som skal forbyde dem i hele staten.

»Ufærdige låsestole er en seriøs trussel mod borgernes sikkerhed, fordi de tillader enhver at få fat i et farligt, uregistreret og ikkesporbart våben uden serienummer eller baggrundstjek,« siger senator Anna M. Kaplan på Senatets hjemmeside.

På trods af den stigende bekymring har Crossroads of the West Gun Show fået tilladelse til at vende tilbage til Californien til marts, hvor publikum blandt andet kan købe spøgelsesvåbensamlesættene på lovlig vis.