En bitter pille at sluge: Når supermagter presses til at blive venner

Et topmøde bag lukkede døre symboliserer, at Tyrkiet og Saudi-Arabien har brug for at se stort på modstridende interesser, så de kan håndtere truslen fra Iran og skepsis over Vesten.

»Det faktum, at Tyrkiet og Saudi-Arabien uddyber deres samarbejde på alle områder med din støtte, er en mulighed for regional og global fred,« sagde Erdogan (th) ifølge AFP til sin gæst, den saudiske kong Salman bin Abdulaziz, som han overrakte den højeste tyrkiske orden for udenlandske statsledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Det var et møde, der bare ikke måtte gå galt. Den saudiske kong Salman bin Abdulaziz ankom til Ankara, og den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan var ekstraordinært mødt frem ved flyet, hvor han personligt tog imod sin gæst ved den særligt konstruerede rulletrappe.

Så kunne de to statsledere ellers gå i gang med at udrede de tråde, der helt tilbage til USAs invasion begyndte at blive rigtig indviklede for de to regionale stormagter, og som nu siden de arabiske oprør og borgerkrigen i Syrien er blevet et helt indfiltret, diplomatisk garnnøgle.

Man må så håbe, at parterne har haft tid til de udenrigspolitiske strategier ind imellem de omfattende forberedelser til besøget. Lokale medier har beskrevet, hvordan den saudiske konge ikke har ladet sig begrænse af sit lands faldende olieindtægter, men fik hyret 500 luksusbiler for at kunne komme rundt med sit følge og bookede et helt luksushotel, hvor den 450 kvadratmeter store suite blev udstyret med skudsikre vinduer og bombeværn i ny cement på facaden.

Derimod er næsten intet sluppet ud i offentligheden fra mødet, inden de to sunni-muslimske statsledere op til weekenden tog videre til Istanbul for at deltage i et todages-møde i Den Islamiske Samarbejdsorganisation, IOC.

»Det faktum, at Tyrkiet og Saudi-Arabien uddyber deres samarbejde på alle områder med din støtte, er en mulighed for regional og global fred,« sagde Erdogan ifølge AFP til sin gæst, som han overrakte den højeste tyrkiske orden for udenlandske statsledere.

Det blev understreget, at det kun er anden gang, at Erdogan har uddelt hæderen. Politiske analytikere er enige om, at en stor del af drøftelserne har drejet sig om muligheden for fred, men om de to så har fundet den røde tråd for et diplomatisk og politisk gennembrud, er der en del skepsis om.

Muligheden for de to landes markante optrapning af deres deltagelse i krigen i Syrien har været fokus på siden den saudiske udstationering af fire jagerfly på flybasen Incirlik i det sydlige Tyrkiet. Flyene skal bidrage den USA-ledede koalition i kampen mod Islamisk Stat, men regionale analytikere har bemærket, at Tyrkiet og Saudi-Arabien er blandt de internationale fortalere for en øget militær indsats inklusiv indsættelse af landstyrker. Præsident Erdogan og kong Salman har begge et brændende ønske om at få den syriske leder Bashar al-Assad fjernet fra magten. De to lande har historisk haft USA som altafgørende alliancepartner, og begge har signaleret dyb utilfredshed over for amerikanernes tilbageholdende Mellemøstpolitik under præsident Barack Obama.

Herfra bliver det grumset mellem de to ledende sunni-muslimske lande i regionen. De vil ikke være enige om, hvem de vil foretrække som eventuelle nye magthavere i Syrien. Der er også langt fra enighed om synet på Egypten, hvor Salman på vej til Tyrkiet aflagde et fem dage langt besøg og blev modtaget som en sand velgører af præsident Abdel Fattah al-Sisi. Saudi-Arabien har investeret milliarder i Sisis styre, mens Erdogan havde varme forbindelser til Mohamed Morsi, som Sisi afsatte med militærets opbakning, efter at Morsi og hans Muslimske Broderskab kortvarigt havde sikret sig magten gennem Egyptens første demokratiske valg.

Forholdet til Iran er heller ikke afklaret. Begge lande ser det shia-muslimske præstestyres øgede magt i regionen som en oplagt strategisk trussel, og saudiske styrker står i Yemen over for iransk støttede modstandere. Men for nogle uger siden aflagde den tyrkiske premierminister Ahmet Davutoglu et overraskende besøg i Iran, hvor han konstaterede, at de to landes forskelle ikke ændrer på »historie og geografi«, og at begge lande er nødvendige for at få samlet det store puslespil. Saudi-Arabien på sin side har haft drøftelser med Rusland og ikke mindst om fælles interesser i at få stabiliseret oliepriserne. Tyrkiets forhold til Rusland er i dybfryseren efter alvorlige, militære konfrontationer i Syrien-konflikten.

Analytikeren Ilnur Cevik konstaterer, at Tyrkiet og Saudi-Arabien har brug for hinanden for at vinde fornyet fodfæste regionalt og udenrigspolitisk. Han skriver i sin klumme i Daily Sabah, at mødet i Ankara symboliserede to regionale magthavere, der er sig bevidst om »deres fælles arv og vitale fælles interesser«, og som er ved at finde sammen i mistænksomhed over deres vestlige allieredes egentlige hensigter samt under truslen fra Iran. Det er ikke sikkert, at Erdogan og Salman blev helt enige bag de lukkede døre, men der var nok at tale om.