En »bananspisende abe« og en finger til dommeren har udløst historisk krise på den grønlandske grønsvær

En fyring af den grønlandske fodboldlandstræner har fået prominente fodboldnavne på den sneklædte ø til at forlade fodboldforbundet i protest. Sagen er historisk stor, siger sportskommentator.

Fyringen af den grønlandske landstræner i herrefodbold har fået flere højstående folk i fodboldverdenen til at melde sig ud af Grønlands Boldspil-Union. Det kan få store konsekvenser for den lille fodboldnation, siger en mangeårig sportskommentator. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland oplever lige nu en historisk stor krise inden for fodboldverdenen.

Efter fire år på posten som herrelandstræner for Grønland er Tekle Ghebrelul nemlig blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

Flere prominente navne forlader nu på stribe Grønlands Boldspil-Union (GBU) i protest mod fyringen.

Bananspisende abe

Det hele startede for nogle måneder siden, da Tekle Ghebrelul deltog ved det grønlandske mesterskab i futsal, der er indendørs fodbold uden bander, da han også træner Grønlands mest vindende klub B-67.

Her havnede landstræneren i et skænderi med nogle unge uden for hallen, fordi de havde råbt »ufine ord« efter ham, fortæller sportskommentater og redaktionschef på avisen AG, Noah Mølgaard.

Episoden fik GBU til at tildele landstræneren en advarsel, fordi forældre efterfølgende havde kritiseret Tekle Ghebrelul for sin ageren.

Kontroversen imellem landstræneren og de unge blev efterfølgende fulgt op af en lokal fodboldspiller, der delte et billede på de sociale medier som fremstillede den eritreanskfødte Tekle Ghebrelul som en bananspisende abe.

GBU suspenderede efterfølgende manden bag billedet fra fodboldforbundet.

Gav fingeren til dommer

Men det var en anden episode, der udløste fyringen. For ifølge GBU skulle en fodbolddommer på Facebook have beskyldt landstræneren for at have givet fingeren til en dommer under en fodboldkamp.

Noah Mølgaard forklarer, at Tekles temperament er kendt for at få frit løb på sidelinjen. Men han mener ikke, at en finger til dommeren er noget ekstraordinært i fodboldverdenen.

»Det sker også i andre klubber. Alle trænere har hver deres temperament, og der bliver sagt og gjort ting i kampens hede. Så noget tyder på, at alle skyts er blevet brugt mod Tekle i den her sag,« siger Noah Mølgaard, der har kommenteret fodbold i 26 år.

Det var en intetanende Tekle Ghebrelul, der torsdag mødtes med B-67s bestyrelse i Nuuk, fordi der skulle findes en løsning på de seneste racismeepisoder.

Her deltog GBU-formand, John Thorsen, men med i hånden havde han en fyreseddel til den grønlandske landstræner, fordi forbundet var »trætte af al den ballade«, han havde skabt, skriver avisen Sermitsiaq.

Men efter fyringen valgte GBU-formanden at trække sig fra posten, da han ikke kunne stå inde for beslutningen. Det samme gjorde både assisterende landstræner René Olsen og en af Grønlands bedste landsholdsspillere Markus Jensen, oplyser Noah Mølgaard.

Svække selvstændighedsfølelsen

En langsigtet strategi for grønlandsk fodbold er at komme med i det europæiske fodboldforbund UEFA og det internationale fodboldforbund FIFA - og gerne inden 2020.

Men det storstilede projekt er i fare for at blive forsinket på grund af denne sag, mener Noah Mølgaard, der fremhæver konsekvenserne:

»Når vi ikke er medlem af UEFA eller FIFA får vi ikke adgang til de internationale landskampe, som vi så gerne vil deltage i. Og når vi snakker så meget om Grønlands selvstændighed, har det også stor betydning at kunne stille op under sit eget flag i internationale turneringer,« siger den mangeårige sportskommentator.

Der er endnu ikke fundet en afløser for hverken formand eller landstrænere. Og i øjeblikket står Grønland også uden en landstræner for kvinderne, da han tidligere har sagt op.

Noah Mølgaard er ikke i tvivl om, hvor vigtigt det er, at der findes en ny GBU-formand, der kan tale Grønlands sag.

»John Thorsen har haft held med at føre en positiv dialog med at få Grønland optaget i de internationale forbund og har haft et godt samarbejde med DBU,« siger Noah Mølgaard.