Én af verdens vigtigste imamer udsteder afgørende fatwa: Stop barnebrude

Et nyt islamisk dokument skaber håb om, at ægteskaber med unge piger kan bremses.

I Baghdad protesterer en gruppe demonstranter mod et længe debatteret lovforslag, der vil gøre det lovligt for piger ned til niårsalderen at blive gift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thaier al-Sudani/AFP/Ritzau Scanpix

Når de magtfulde storimamer fra Egyptens prestigefyldte al-Azhar-universitetet åbner munden, så plejer lokale imamer verden over at lytte godt efter.

Al-Azhar-universitetet i Kairo regnes af mange for at være den vigtigste institution inden for islamisk lovgivning.

Og derfor vækker det begejstring blandt menneskerettighedsaktivister verden over, at centeret nu har udstedt en fatwa, der sort på hvidt fastslår, at ægteskaber skal være baseret på samtykke fra begge personer - »særligt de unge kvinder«.

Det skriver avisen The Guardian.

En fatwa vejleder muslimer verden over i, hvordan de bør forholde sig til konkrete spørgsmål og aktuelle dilemmaer. Den nye fatwa, der forkaster børneægteskaber, blev underskrevet af én af al-Azhars magtfulde storimamer på et topmøde i Senegal i weekenden. Et topmøde, der netop havde til formål at diskutere barnebrude og omskæring af piger.

Aktivister håber, at nyheden om den nye fatwa hurtigt vil nå ud til lokale imamer i lande med høj andel af børneægteskaber, og at praksissen dermed kan bremses.

Fatwaen fastslår, at kvinder skal være 18 år, inden de er modne nok til at give samtykke til ægteskab. Argumentet bakkes op med citater fra koranen og profeten Muhammed.

Verden over bliver omtrent 12 millioner piger hvert år gift, inden de er 18 år gamle, fremgår det af data fra UNICEF.

Problemet vurderes at være størst i Afrika syd for Sahara, hvor fire ud af ti piger bliver gift, inden de fylder 18.

I 2017 præsenterede parlamentet i Irak en ny lov, der skal gøre det lovligt for piger helt ned i niårsalderen at blive gift. Loven er baseret på, at profeten Muhammed angiveligt giftede sig med sin kone Aisha, da hun blot var ni år gammel. Iraks premierminister har blokeret loven, men der er frygt for, at den alligevel kan blive vedtaget.

Foruden fatwaen fra al-Azhar-universitetet endte topmødet med, at ministre og religiøse ledere fra flere afrikanske lande underskrev en deklaration, der opfordrer til at indstille børneægteskaber og omskæring af piger.