En af USAs største radioværter er død. Og på Twitter jubler de

Rush Limbaugh splittede amerikanerne. Og det fortsætter han med efter sin død.

Rush Limbaugh, der blev tildelt en orden af daværende præsident Trump, var en af de mest populære radioværter i USAs historie. Men hans modstandere så ham som racistisk, homofobisk og kvindefjendsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Wilson/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de største stemmer på USAs højrefløj, radioværten Rush Limbaugh, døde onsdag. Konservative profiler og højtstående republikanere hylder og mindes ham.

Donald Trump ringede ind til Fox News og talte varmt om Limbaugh, som han senest havde talt i telefon med for få dage siden.

Men andre steder var der jubel. Ikke mindst på venstrefløjen på Twitter.

»Det er nemt at lave sjov med Rush Limbaugh nu, men det er vigtigt at huske på, at han også gav en masse mennesker glæde ved sin død,« skrev komikeren Mike Drucker på Twitter.

Rush Limbaugh var en af de mest populære radioværter i USAs historie. Men hans modstandere så ham som racistisk, homofobisk og kvindefjendsk.

Han kaldte ofte feminister for »feminazister«, han har advokeret for at skyde kvinder, som ønskede abort, og han hævdede, at manden bag terrorangrebet på moskeerne i Christchurch i New Zealand kunne være en venstrefløjsaktivist i forklædning.

»Ideen om, at man kunstigt skal sige pæne ting om folk, efter at de er døde, er underlig. Jeg har aldrig forstået logikken,« skrev værten for det populære progressive tv-show »The Young Turks«, Cenk Uygur, efter dødsfaldet.

»Rush Limbaugh var en forfærdelig person, mens han var i live. Han levede af at angribe de magtesløse. Det ændrer hans død på ingen måde på.«

Mange brugere på de sociale medier har fundet et klip frem, hvor Limbaugh beskylder den folkekære amerikanske skuespiller Michael J. Fox for at »overdrive« symptomerne af hans Parkinson-sygdom.

»Han bevæger sig over det hele, han ryster. Det er helt sikkert skuespil,« sagde Rush Limbaugh i 2006.

»Jeg har ondt af de mennesker i helvede, som nu skal døje med Rush Limbaugh i al evighed,« skrev musikeren Finneas på Twitter i går.

Rush Limbaugh gik hyppigt til angreb på Barack Obama. Han sagde, at Obama kun kunne vinde valgene, fordi han var sort. Han gav masser af taletid til konspirationsteoretikere, som hævdede, at Barack Obama i virkelighed slet ikke var født i USA – og Limbaugh var ikke selv afvisende over for den falske idé.

Rush Limbaugh var ikke nogen fan af Donald Trump, da Trump stillede op til primærvalgene. Men da det så blev klart, at Trump var på vej mod den republikanske nominering, bakkede Limbaugh ham op.

I går deltog Donald Trump i Fox News' hyldest af Rush Limbaugh.

»Folk respekterede ham, selvom de ikke kunne lide ham,« hævdede Trump.

I forbindelse med Donald Trumps State of the Union-tale i 2020 blev Limbaugh tildelt den prestigefyldte Presidential Medal of Freedom. Det er den højeste udmærkelse til civilpersoner i USA.

Det var daværende førstedame, Melania Trump, der hængte medaljen om Limbaughs hals, mens Donald Trump hyldede Limbaugh som »en særlig mand, der er elsket af millioner af amerikanere«.

Samtidig kunne enkelte demokrater høres udbryde »åh nej« i baggrunden – et tydeligt eksempel på Limbaughs evne til at dele vandene.