En 25-årig mand er blevet smittet med coronavirus to gange – og anden gang var værst

På verdensplan findes der kun fem bekræftede tilfælde på personer, som er blevet smittet med coronavirus mere end én gang. Alligevel er eksperter bekymrede. Der kan være flere.

 
Antallet af coronasmittede både faldt og steg i sidste uge, samtidig med at regeringens restriktioner blev forlænget til slutningen af oktober. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Vera Rosenbeck. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første gang han blev testet positiv for coronavirus, havde han kvalme og hoste, men kom sig hurtigt. Det var i april, mens pandemien var i sin begyndelse. Måneden efter blev han testet negativ.

I slutningen af maj fik den 25-årige mand fra Nevada i USA symptomer på ny. Denne gang væsentligt værre end første gang: feber, hoste og svimmelhed. I begyndelsen af juni blev han testet positiv igen og blev indlagt.

Den 25-årige er den første person i USA, som er blevet smittet med virussen to gange, skriver nyhedsmediet NPR. Hans sag er blevet grundigt undersøgt i det medicinske tidsskrift The Lancet, som beskriver mandens anden infektion som »symptomatisk værre end den første«.

På verdensplan er amerikaneren det femte bekræftede tilfælde, skriver NPR. Og han er ikke den eneste, der havde det værre anden gang, end han var smittet. Sådan beskrives en sag om en patient fra Ecuador også.

Den 25-årige overlevede også sin anden infektion, men sagen understreger, at man ikke kan vide sig sikker, blot fordi man én gang er blevet testet positiv for coronavirus og er kommet sig, skriver forskerne bag studiet i The Lancet.

Man bør derfor stadig praktisere social afstand og anvende mundbind, selv efter at man har haft virussen, lyder det.

Ifølge NPR er forskerne endnu usikre på, hvorfor den 25-årige blev syg to gange, og hvorfor det var værre anden gang. I teorien burde kroppens immunsystem danne antistoffer, som kan nedkæmpe virussen, såfremt den forsøger at angribe igen.

Flere studier peger da også på, at langt de fleste udvikler immunitet efter at have været syge, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Spekulative forklaringer

Akiko Iwasaki, der er professor i immunologi ved det amerikanske Yale University, forklarer over NPR, at der kan være flere forklaringer på, hvorfor den 25-årige fra Nevada og patienten fra Ecuador begge blev mere syge i anden omgang.

De kan for eksempel have været udsat for et større smittetryk anden gang, de blev smittet, eller deres immunrespons kan have gjort sygdommen værre. Begge forklaringer er dog lige spekulative, understreger professoren.

Forskere har stadig ikke noget reelt svar på, hvorfor nogle tilsyneladende kan blive testet positive mere end én gang, men der er iblandt nogle eksperter en bekymring for, at det kan være mere udbredt, end vi lige nu ved.

Det er svært at bekræfte, om en person er blevet smittet to gange, eller om vedkommende i stedet er blevet syg med samme infektion to gange, skriver NPR. Altså, om virussen er forsvundet fra kroppen imellem de to sygdomsforløb.

For at kunne afgøre dette skal man have næse- eller halsskrab fra de to test, og man skal sammenligne, om genomet i virussen er det samme. Sådan en analyse kræver dyrt forskningsudstyr og det rette personale, og det er derfor muligt, at de fleste tilfælde af »reinfektioner« ikke opdages.

Forskerne bag studiet i The Lancet spekulerer i, om det kan få negative konsekvenser for vaccinearbejdet, hvis nogle mennesker tilsyneladende ikke udvikler mere immunitet, end at de kan blive smittet to gange inden for seks uger, sådan som det skete for den 25-årige i Nevada.

Den bekymring deler Akiko Iwasaki imidlertid ikke.

»Det gode ved en vaccine er, at den kan skabe langt bedre immunitet, en meget længerevarende immunitet, end virussen kan, hvis man naturligt udsættes for den,« siger hun til NPR.