Emiren af Qatar betalte løsesummen til Libyen

Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, vil i dag forsøge at tage æren for Libyens løsladelse af fem bulgarske sygeplejersker og en læge. Men også Storbritannien, Tyskland og EU-Kommissionen har bidraget. Emiren af Qatar stillede med en stor pose penge til sidst.

Foto: DIMITAR DILKOFF Fold sammen
Læs mere

»Det var en sag for kvinder, et humanitært problem. Og jeg tænkte, at Cécilia kunne gøre et nyttigt stykke arbejde.«

Det var en stolt fransk præsident Nicolas Sarkozy, der tirsdag formiddag i Paris roste sin hustru ved en pressekonference i Elysées-palæet i Paris.

Fire timer tidligere var et af præsidentens jetfly lettet fra Libyens hovedstad, Tripoli, med kurs mod Bulgarien med en dyrebar last om bord.

Ikke alene var præsidentens hustru, Cécilia, passager på flyet. Det var også fem bulgarske sygeplejersker og en læge, der siden 1999 har været hovedpersoner i en bizar afpresningsaffære, hvor Libyens diktator, oberst Muammar Gaddafi, har forsøgt at slå politisk mønt af en AIDS-epidemi i det land, han selv har holdt hen i armod og underudvikling.

Jublen var naturligvis stor i Sofia, da sygeplejerskerne, der har været udsat for tortur og meget andet, vendte hjem.

Christiana Valcheva fortalte i går morges ved ankomsten om, hvor hurtigt det hele gik, da først det libyske regime og de europæiske udsendinge var enige.

»Jeg kan stadig ikke fatte, at jeg nu står på bulgarsk jord. Vi fik nyheden klokken 5 i morges, og klokken kvart i seks forlod vi fængslet for at gå om bord på flyet. Nu vil jeg forsøge at komme tilbage til mit tidligere liv,« sagde Valcheva, der tirsdag blev benådet for den livstidsstraf, som det libyske retsvæsen havde idømt hende.

Overalt i Europa lød der i går lettelse over, at den penible sag nu er overstået.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde, at sagens »happy ending« var resultatet af europæisk solidaritet. Og han betonede den franske præsidents afgørende indflydelse.

»Jeg vil gerne sende en særlig tak til præsident Sarkozy og hans hustru for deres personlige engagement. Det har været afgørende,« sagde Barroso, der talte i Bruxelles samtidig med, at Sarkozy talte i Paris hvor han takkede Barroso.

Irritation i London og Berlin
Den franske præsidents hidsige involvering i sagen sidste fase har vakt irritation i både London og Berlin, og den bliver næppe mindre, når Sarkozy onsdag lander i Tripoli for at omfavne Muammar Gaddafi.

Storbritannien og Tyskland har nemlig også bidraget kraftigt til at nå frem til den løsning, som indebærer, at familierne til de AIDS-ramte børn hvoraf godt 50 er døde skal have en millionerstatning.

Storbritanniens tidligere premier­minister Tony Blair var i maj i år i Tripoli, hvor han udover sagen om sygeplejerskerne også fik tid til at formidle en milliardkontrakt mellem olieselskabet BP og den libyske stat.

Tysklands bidrag til løsning kom først og fremmest i juni i år, da udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier var i Tripoli sammen med EUs udenrigskommissær Benita Ferrero-Waldner, der også ledede den delegation, som Cécilia Sarkozy deltog i fra i søndags og frem til i går morges, da Gaddafi endelig løslod sine gidsler.

Den libyske leder kan i det hele taget konstatere, at hans revolver­diplomati har givet kontant udbytte.

Mens både EU-systemet og de europæiske regeringer i går fastholdt, at de ikke har bidraget til erstatningen til de libyske familier i alt over to mia. kr. så kom det i går alligevel frem, hvor pengene tilsyneladende er kommet fra.

Således takkede både Sarkozy og Barroso i går emiren af Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, for hans hjælp i sagens sidste fase.

Emiren var 14. juli det eneste arabiske statsoverhoved, der deltog i festlighederne ved Frankrigs nationaldag, og ifølge forskeren François Burgat er det ham, der har »løst« det finansielle problem til sidst.

»Emiren har uden tvivl grebet dybt i lommen,« sagde Burgat i går til Le Monde.

Noget for noget
I øvrigt er emiren af Qatar og hans statsejede Qatar Investment Authority stærkt interesseret i at øge den post på 3,12 pct. af aktierne i den europæiske fly- og våbenfabrikant EADS, som man købte tidligere på måneden. Frankrig og Tysklands regeringer sidder på de bestemmende aktieposter i EADS, der fremstiller blandt andet Airbus, jagerfly, missiler og satellitter.

Mens det altså var emiren af Qatar, der sikrede Gaddafi klingende mønt, er det EU, der skal levere de »politiske løsepenge« til Libyens diktator.

Dette vil komme i form af en normalisering af relationerne over en bred kam fra udvikling af hospitalsvæsen, udveksling af studerende, overvågning af Libyens grænser mod syd, arkæologiske udgravninger og meget andet.

Graham Watson, leder af den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, advarede dog i går mod at belønne Libyen for at have trukket sagen i langdrag.

»Det er stadig op til Libyen at demonstrere, at det er en pålidelig partner på langt sigt,« sagde Watson.