Elitesoldat afslører nye detaljer om Osama bin Ladens sidste sekunder

Den tidligere Navy Seals-soldat Robert O’Neill, der hævder at have affyret de dræbende skud mod verdens dengang mest eftersøgte mand, Osama bin Laden, løfter i en bog sløret for nye detaljer.

Navy Seals-soldaten Rob O'Neill, der dræbte terroristen Osama bin Laden, har fået job på tv-kanalen Fox. (Foto: Walter Hinick/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Walter Hinick

Den tidligere Navy Seal-soldat Robert O’Neill fastholder i en ny bog sin omdiskuterede forklaring om, at han egenhændigt dræbte verdens dengang mest eftersøgte mand, Osama bin Laden.

Det fremgår af bogen »The Operator: Firing the shots that killed Osama bin Laden«, hvor den tidligere elitesoldat også løfter sløret for nye detaljer om likvideringen af al-Qaeda-lederen, der var en af hjernerne bag terrorangrebet på USA 11. september 2001.

Journalister på New York Daily News har haft lejlighed til at læse bogen og har efterfølgende interviewet Robert O’Neill om sagen.

1. maj 2011 blev Navy Seal-soldater i helikoptere fløjet fra Afghanistan til Abbottabad i Pakistan, hvorfra USA havde modtaget efterretninger om, at Osama bin Laden skjulte sig i et større hus. I ly af mørket trængte det specialtrænede hold ind i bygningen.

På anden sal mødte elitesoldaterne bin Ladens søn Khalid, der var bevæbnet med et AK47-automatgevær. Elitestyrken dræbte ham med skud i hovedet, og O’Neill forklarer, at han derefter begav sig videre op ad trappen sammen med en anden soldat.

Nye detaljer om drabet

På det tidspunkt følte soldaterne sig ifølge O’Neills udlægning sikre på, at Osama bin Laden var i huset, men de havde også en kraftig formodning om, at der på tredje sal gemte sig en eller flere personer iført selvmordsvest, som kunne detonere sprængladningen hvert øjeblik, det skulle være.

En eneste tanke fandt i disse sekunder vej til O’Neills bevidsthed, har han senere fortalt til New York Daily News: »Jeg er fucking færdig med at vente på det her øjeblik.«

De to Navy Seals-soldater sparkede døren til et soveværelse ind og stod så ansigt til ansigt med Osama bin Laden og to kvinder. Soldaten, O’Neill var sammen med sikrede, at de to kvinder – hvis de havde været iført selvmordsvest – ikke kunne have forhindret O’Neill i at skyde bin Laden. Og så var øjeblikket oprandt.

»På mindre end et sekund sigtede jeg over en af kvindernes højre skulder og trykkede på aftrækkeren to gange. Bin Ladens hoved åbnede sig, og han faldt sammen. Derefter skød jeg ham igen i hovedet. Af ren og skær sikkerhed,« forklarede O’Neill efterfølgende til New York Daily News.

En pakistansk soldat og en betjent foran Osama bin Ladens sidste gemmested i Abbottabad. Fold sammen
Læs mere
Foto: AAMIR QURESHI.

2. maj 2011 blev et hold Navy Seal-agenter firet ned fra en helikopter over bin Ladens bolig og – skal man tro Robert O’Neill – skød han egenhændigt terroristen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Stedet i Abbottabad i Pakistan, hvor U.S. Navy SEAL commandos dræbte al Qaeda leder Osama bin Laden d. 2. maj 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/PAKISTAN.

Drabet på Osama bin Laden i maj 2011 var planlagt og orkestreret fra Det Hvide Hus, hvor den daværende amerikanske præsident Barack Obama sammen med vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister Hillary Clinton og et stort hold sikkerhedsfolk i stilhed fulgte missionen via en transmission på en storskærm. Siden blev dette billede fra de afgørende minutter frigivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Ho New / Reuters.

Ifølge den tidligere elitesoldat var det efterfølgende nødvendigt at lappe Osama bin Ladens hoved sammen for at kunne foretage den vigtige identifikation.

Kampen om æren

Der har tidligere været stor diskussion om, hvem der faktisk affyrede de dræbende skud mod Osama bin Laden.

Matt Bissonnette, der ligeledes er tidligere medlem af Navy Seals, udgav for fem år siden bogen »No Easy Day«, hvori han hævdede, at det var ham, der dræbte Osama bin Laden. Hans bog blev nummer et på bestsellerlisterne, og Matt Bissonnette er i dag mangemillionær. Derfor gjorde det måske også knap så meget, at han efter udgivelsen måtte punge ud med 6,8 millioner dollar for at have brudt sin tavshedspligt.

Også Robert O’Neill har tjent styrtende penge på at fortælle sin historie. En historie, han tidligere har fortalt anonymt, men som han senere har gengivet som foredragsholder.