Elfenbenskysten indgår aftale med oprørske soldater

Oprørske soldater har trods aftale åbnet ild mod et hus, hvor forsvarsministeren tilsyneladende befinder sig.

Issiaka Ouattara (i midten), som er talsmand for soldaterne bag oprøret, taler med pressen efter indgåelsen af aftalen med Elfenbenskystens forsvarsminister, som ikke er med på billedet. Scanpix/Sia Kambou Fold sammen
Læs mere

Elfenbenskystens præsident, Alassane Ouattara, har indgået en aftale med de soldater, der har taget kontrollen med landets næststørste by, Bouake, i protest mod manglende løn.

Det oplyser præsidenten lørdag aften, hvor soldaternes oprør også har bredt sig til hovedstaden, Abidjan.

Ouattara siger i en kort erklæring på tv, at han vil "tage hensyn til de krav", soldaterne har stillet om bonusser og bedre levevilkår.

- Efter at have indgået aftalen beder jeg alle soldater gå tilbage til deres kaserner og lade beslutningerne blive ført ud i livet i god ro og orden, siger præsidenten.

Kort efter indløber der meldinger om, at nogle af de oprørske soldater har åbnet ild mod et hus i Bouake, hvor landets forsvarsminister tilsyneladende opholder sig.

Det oplyser øjenvidner til Reuters.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at soldaterne tilbageholder ministeren, fordi de er utilfredse med den aftale, der er indgået. Detaljerne i aftalen er ikke umiddelbart kendt.

Forsvarsminister Alain-Richard Donwahi tog lørdag til Bouake i et forsøg på at dæmpe gemytterne, efter at soldater havde indtaget gaderne og brudt ind i et af hærens depoter, hvor de havde forsynet sig rigeligt med våben.

Donwahi sagde i en udtalelse inden afgangen til Bouake, at krisen var "forståelig men beklagelig", skriver AFP.

- Vi er på vej ud af en krise og vores hær er under genopbygning. Tingene rykker sig ikke så hurtigt som vi havde håbet, men de rykker sig trods alt, sagde ministeren.

De utilfredse soldater kræver lønstigninger, højere bonusser og bedre muligheder for at stige i graderne.

/ritzau/Reuters