Elever brændemærket med strygejern på eliteskole

En af Sveriges mest kendte kostskoler »Lundsberg«, hvor den svenske prins Carl Philip har gået, lukkes nu i et halvt år efter voldsomme indvielsesritualer, hvor elever blev brændemærket med strygejern.

Den svenske kostskole Lundsberg, hvor blandt andet den svenske prins Carl Philip har gået, bliver nu lukket i mindst seks måneder af myndighederne. Her ses kongefamilien foran skolen. Lukningen kommer, efter ældre elever har brændt yngre elever med et strygejern i et indvielsesritual.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix / Ulf Palm 50040
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Sveriges fineste kostskoler, Lundsberg, er i dag med omgående virkning blevet lukket. Voldelige indvielsesritualer på skolen, hvor blandt andre den svenske prins Carl Philip har gået, får den svenske tilsynsmyndighed »Skolinspektionen« til at sende alle elever hjem.

Den udsædvanlige lukning kommer efter to elever på henholdsvis 14 og 15 år blev mishandlet under indvielsesritualer på skolen i weekenden. Med et tændt strygejern blev eleverne brændemærket på ryggen i en sådan grad, at den ene efterfølgende måtte på hospitalet. Eleverne blev bedt om at rulle gardinerne på et værelse ned, hvorefter en gruppe elever løftede deres skjorter op og satte strygejernet på den nøgne hud.

I alt ni personer mistænkes for at have mishandlet de to drenge. Men de to elever, som tilsyneladende førte an, er begge over 18 år. De er nu mistænkt for grov mishandling og skal afhøres af politiet.

Det er langt fra første gang, at den slags voldsomme traditioner på svenske kostskoler kommer i mediernes søgelys.

Forfatteren Jan Guillou satte dagsorden med den delvist selvbiografiske roman »Ondskaben« fra 1981, som fortæller om den voldsomme kultur på kostskolen »Solbacka«.

Efter hans mening bør Lundsberg lukkes for bestandig. Det sagde han allerede for to dage siden til den svenske tabloidavis Aftonbladet:

»Jeg forstår ikke, hvad Jan Bjørklund (uddannelsesministeren, red.) venter på. Vi har ingen samfundsinteresse i at have den slags skoler,« siger han.

Han genkender det hårde miljø:

»Det er det samme system, alt er en imitation af et engelsk 1800-talssysten. Man skal nedgøres og piskes på den ene eller anden måde, alt efter om man har været lydig og sød,« siger han.

Ifølge Svenska Dagbladet er det kun en gang tidligere sket, at Skolinspektionen har forbudt en skole at drive virksomhed med umiddelbar virkning. Det kan kun ske, når der er åbenbare risici for eleverne på skolen.

Om seks måneder skal Lundsberg overbevise Skolinspektionen om, at de voldsomme episoder ikke kommer til at gentage sig. Men ifølge svenske kommentatorer er det ikke sandsynligt, at det sker.

I forbindelse med premieren på filmen »Ondskab« i 2004 var der i Danmark også en debat om mishandling på kostskoler. Blandt andet stillede to gamle elever fra den mest kendte kostskole herhjemme, Herlufsholm, sig frem og kritiserede skolen.

Der er dog i Danmark ingen kendte eksempler i nyere tid på noget, der bare ligner mishandlingen på Lundsberg, og blandt andet på Herlufsholm har man offentligt forklaret, at man har gjort op med tidligere tiders mere voldsomme traditioner.