Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens verden er i oprør over slagtningen af giraffen Marius i København Zoo, foregår en anden, langt mere alvorlig og omfangsrig dyrenedslagtning i Afrika.
I dag vil anslået 100 elefanter blive dræbt af krybskytter i Afrika. De fleste dræbt alene for deres stødtænder i en stadig stigende ulovlig jagt på og handel med elfenben.
Hvert år dræbes i omegnen af 50.000 elefanter alene for at imødegå den enorme efterspørgsel på elfenben. Et behov, der hovedsageligt drives af Kina og andre lande i Asien, hvor der synes at være et umætteligt marked på prydgenstande udformet af elfenben og "naturmedicin" lavet af stødtænder fra elefanter og horn fra næsehorn.
I dag mødes verdensledere, statsoverhoveder og delegationer fra cirka 50 lande i London til den største konference nogensinde med det ene formål at få stoppet den illegale handel med vilde dyr og genstande derfra, skriver avisen The Independent.
Den illegale handel med truede dyr og genstande fra dem udgør, anslås det, i omegnen af 110 milliarder kroner årligt og er dermed verdens fjerde største organiserede kriminalitetsproblem efter narkotikahandel, menneske- og kopivarehandel.
Vært for konferencen er Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, og den har deltagere fra centrale aftagerlande som Kina - og de ramte lande såsom Tanzania, Chad, Gabon og Botswana, som ikke selv har formået at dæmme op for den illegale klapjagt på de ellers fredede dyr.
Sidste år blev over 45 tons elfenben beslaglagt af internationale toldmyndigheder - den største mængde i 25 år. 2013 satte også en trist rekord for krybskytteriet mod næsehorn i Sydafrika. Over 1.000 individer blev slået ihjel, 50 pct. flere end året før.
"Vi befinder os i 11. time i kampen for at hindre denne illegale handel i at udrydde nogle af verdens mest bemærkelsesværdige dyrearter, inklusive tigeren, elefanten, næsehornet og orangutangen. Det ville være en tragedie i vores levetid, hvis disse arter mistes alene på baggrund af menneskelig uvidenhed og grådighed," sagde William Hague ved konferencens åbningsreception onsdag aften.
65 pct. dræbt på ti år
Nye tal viser, at 65 pct. af skovelefanterne i det centrale Afrika er blevet dræbt siden 2002, fordi et stadig rigere middelklasse-Kina efterspørger elfenben.
Ifølge det engelske Wildlife Conservation Society svarer det til, at en elefant dræbes og får sine stødtænder savet af hvert 20. minut. Uden indgreb vil "den afrikanske skovelefant være udraderet i vores levetid", siger Wildlife Censervation Society's ledende ekspert, John Robinson, til The Independent.
Handlen med truede dyr og effekter derfra er omfattet af den internationale Washington-konvention, også kaldet CITES, som har eksisteret siden 1975. Konventionen regulerer, hvilke genstande, der må handles med - og hvilke, der er helt omfattet af forbud.