El Salvador retsforfølger officerer for massakre fra 1981

Massakre i El Mozote bliver betragtet som en af de største tragedier i El Salvadors blodige borgerkrig.

El Salvador har sigtet 9 pensionerede millitærfolk, for deltagelse i en massakre på civile (primært kvinder og børn) i 1981. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Vallee

En domstol i El Salvador har onsdag underrettet syv forhenværende højtstående militærledere om, at de bliver efterforsket i en sag fra 1981. Her blev 1000 bønder ofre for en massakre.

Episoden bliver betragtet som en af de største tragedier i landets blodige borgerkrig.

Sagen blev genåbnet i oktober.

Den er den første af sin slags siden 1993, hvor en lov forbød efterforskning, retsforfølgelse og straf for krigsforbrydelser eller brud på menneskerettighederne.

Den lov ophævede landets højesteret i juli sidste år og banede dermed vejen for at genåbne sagen.

Borgerkrigen i landet varede fra 1980 til 1992. De stridende parter var primært den nationale frihedsbevægelse Farabundo Marti, FMLN, og den salvadoranske hær, der blev støttet af USA.

75.000 personer blev dræbt i den blodige krig.

Massakren i 1981 fandt sted i den nordøstlige by El Mozote. Angiveligt var det elitestyrker, der foretog massakren. Primært kvinder og børn døde.

Den salvadoranske hær havde besat hele regionen og de omkringliggende områder for at udrydde civile, der stod i ledtog med FMLN. FMLN er i dag det bærende regeringsparti i landet.

Forhenværende forsvarsminister José Guillermo García, forhenværende stabschef Rafael Flores og fem andre oberster blev underrettet af domstolen onsdag.

Torsdag vil domstolen underrette yderligere ni pensionerede militærfolk om, at de bliver retsforfulgt.

En FN-kommission erklærede i 1992 i en rapport, at massakren i El Mozote var den værste i borgerkrigen.

El Salvadors regering benægtede i årevis, at den havde noget med massakren at gøre. I 2012 anerkendte daværende præsident Mauricio Funes dog statens rolle og sagde undskyld til ofrenes familier.