Ekstremistisk rabbiner »kurerer« homoseksuelle

Højreekstremistisk rabbiner fra Jerusalem afviser en anbefaling fra Israels sundhedsministerium. Han vil fortsætte med at støtte omvending af homoseksuelle via terapi.

En israelsk rabbiner vil omvende homoseksuelle med terapi. De to på billedet deltager i den israelske Pride Week i Tel Aviv i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At være homoseksuel og have en kippa på hovedet er ikke let i et land som Israel, hvor forventningen i religiøse kredse er tidlig vielse og helst så mange børn som muligt.

Der er ingen debat om, hvorvidt religiøse jødiske homoseksuelle findes.

Spørgsmålet, der bliver ved med at vende tilbage i forskellige religiøse grupperinger, er, hvad man skal stille op med dem. Acceptere, omfavne, omvende?

For nylig udtalte Israels sundhedsministerium for første gang sin støtte til en udtalelse fra Psykologernes Union, hvor såkaldt omvendelsesterapi defineres som »upassende og uetisk«.

»Seksuelle tendenser er ikke noget, der kan eller skal ændres. Seksuel orientering er en del af enhver persons identitet og skal hverken behandles eller omvendes,« siger Israels sundhedsminister, Yael German.

Shlomo Aviner, en af Jerusalems fremtrædende nationalreligiøse rabbinere, kunne ikke være mere uenig. Han mener, at de homoseksuelle skal omvendes, eller som han siger, »kureres«. Han støtter den behandlingsterapi, som Israels sundhedsministerium for nylig officielt tog afstand fra, og han har nu givet anledning til fornyet debat om homoseksuelle i en stat, hvor storbyen Tel Aviv markedsføres som en af verdens foretrukne destinationer for homoseksuelle.

»Vi har omvendt mænd, der nu er lykkelige, elsker deres koner og har gode normative familier,« siger Shlomo Aviner til den israelske hjemmeside Ynet.

Mens sundhedsministeriet og Psykologernes Union netop hævder, at der er uetiske aspekter i at blande sig i individers seksuelle præferencer, opfatter den israelske rabbiner det som en moralsk pligt.

»Hvis vi siger, at vi ikke er i stand til at ændre os selv og lader alle afvigere leve som de vil, sletter vi individets moralske pligt,« siger han.

Omvendelsesterapi

Shlomo Aviner har oprettet organisationen Atzat Nefesh, der udfører den såkaldte omvendelsesterapi. Han forsikrer, at det kun sker på frivilligt grundlag, og at tvang eller gruppepres ikke indgår i processen. Han siger til Ynet, at de homoseksuelle står i kø for at blive kureret.

En undersøgelse foretaget af den israelske organisation Hod peger i stik modsat retning. Hod er Israels eneste organisation for religiøse homoseksuelle. Den har flere end 6.000 medlemmer og er bekendt med den terapiform, som Shlomo Aviner både støtter og roser.

I 2012 foretog Hod en undersøgelse blandt 300 religiøse mænd, der alle havde deltaget i omvendelsesterapi. Halvdelen vendte ryggen til religionen og blev sekulære. To tredjedele af dem, der giftede sig, blev skilt igen inden for kort tid ifølge undersøgelsen.

Hod blev blandt andet oprettet, fordi de religiøse samfund i Jerusalem begyndte at få klager fra dem, der var endt i Shlomo Aviners terapigrupper.

Som et led i undersøgelsen fra 2012 blev de deltagende, der alle havde været i Aviners terapi, bedt om at beskrive eventuelle psykiske skader som resultat af forløbet.

»De mistede troen. De blev depressive og måtte i behandling. De begyndte at hade sig selv og havde meget lav selvtillid. Endda også potensproblemer,« siger Hods grundlægger, rabbiner Ron Yosef til Ynet News.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Ynet News. Den er siden blevet opdateret.