Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Flere store EU-lande presser techgiganter for at fjerne indhold på nettet, der opfordrer til terror. Og det skal gå stærkt.
Storbritanniens premierminister Theresa May understregede blandt andet i sin tale på FNs Generalforsamling onsdag, at det går for langsomt i dag.
»Techselskaberne har gjort store fremskridt på området, men vi er nødt til at gå endnu længere og reducere den tid, det tager at fjerne terrorindhold online.«
Det skriver blandt andet det europæiske medie Euractiv.
Indholdet, der skal fjernes, kan for eksempel være manualer til at producere bomber og guider til, hvordan man kan køre store menneskemængder ned.
Desuden er det også nødvendigt, at »markant opjustere indsatsen for at stoppe det fra at blive uploadet i det hele taget,« sagde May i sin tale.
Frankrigs præsident Emmanuel Macron skruede efterfølgende kravene yderligere op:
»På en time skal indholdet identiceres, analyseres og fjernes for at sikre det ikke bliver spredt i bredere kredse.«
I dag sidder en gruppe under Europol, Internet Referral Unit, og skimmer nettet for radikaliseret indhold og sender forespørgsler til for eksempel Facebook om at fjerne et specifikt opslag. Og flere tjenester for sociale medier har en aftale med Europa-Kommissionen om at reagere på bl.a. hadefuld tale over for minoritetsgrupper.
EU har truet med lovgivning, hvis techgiganterne ikke bliver bedre på området.
Voldsom statslig censur
Men ifølge Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, er de europæiske lederes ønske »helt umuligt.«
Han mener, kravet giver techselskaberne incitament til hellere at fjerne 100 uploads for meget end ét for lidt.
»De kommer i praksis til at administrere en voldsom statslig censur på internettet, som går langt ud over at stoppe det, der er direkte ulovligt indhold. For ellers vil det tage for lang tid,« siger han til Berlingske.
Den italienske premierminister Paolo Gentiloni anerkendte onsdag ifølge Euractiv, at der både var økonomiske og privatlivsproblemstillinger i processen, men sagde også, at det »ikke skulle sænke ambitionsniveauet«.
Juridisk direktør for Googles holdingselskab Alphabet Inc., Kent Walker, sagde ifølge flere medier onsdag, at det er en »enorm teknologisk og videnskabelig udfordring«.
»Høstakken er enorm og nålene er meget små og ændrer sig hele tiden.«