Ekstremist med Breivik-inspiration forbliver fængslet i USA

En 49-årig højreekstremist har angiveligt lavet en liste med navne på demokrater og tv-værter, han vil dræbe.

Distriktsanklager Robert Hur udtaler sig til pressen efter torsdagens høring i Maryland om en 49-årig mand, der skal have planlagt massedrab. Mark Wilson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En amerikansk højreekstremist, der mistænkes for at planlægge massedrab, skal forblive i fængsel.

Det har en dommer i den amerikanske delstat Maryland torsdag besluttet.

Den anholdte, der har rang af løjtnant, har beskrevet sig selv som en "hvid nationalist". Manden har angiveligt den norske ekstremist og massemorder Anders Behring Breivik som forbillede.

Dommeren har torsdag besluttet, at der om 14 dage igen skal tages stilling til mandens fængsling. Hvis der ikke bliver fremlagt yderligere beviser, vil dommeren genoverveje den fortsatte fængsling.

Den 49-årige mand, der er tidligere marinesoldat, bliver i retspapirer betegnet som en "hjemlig terrorist" af anklagemyndigheden.

Anholdelsen af ham fandt sted fredag i sidste uge. Under en ransagning af mandens bolig fandt politiet 15 skydevåben og over 1000 patroner.

Der blev også fundet narko samt ikke mindst en liste med navne på flere toppolitikere fra Demokraterne og fremtrædende tv-værter i USA.

Deriblandt Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, og Chuck Schumer, der er partiets mindretalsleder i Senatet. Listen over mediepersonligheder inkluderer tv-værter fra blandt andet CNN og MSNBC.

De skal alle have været mål for en storstilet aktion, som han var ved at planlægge.

- Den sigtede planlagde drab på uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land, siger distriktsanklager Robert Hur.

Et udkast til et brev til en uidentificeret amerikansk nynazist blev også fundet. Den anholdte beskriver sig selv som en "langvarig hvid nationalist" og "en handlingens mand".

På internettet har han ifølge anklagemyndigheden søgt svar på spørgsmål som "hvor i Washington D.C. bor de fleste senatorer" og "er højesteretsdommere beskyttede".

I et udkast til en mail i 2017 skrev han:

- Jeg drømmer om at finde en måde at dræbe næsten hver eneste person i verden på.

Siden 2017 har den anholdte ifølge retsdokumenterne jævnligt søgt inspiration i et manifest af Anders Behring Breivik.

/ritzau/AFP