Ekstremist buhet ud på BBC

Vreden var voldsom, da BBC lod Storbritanniens nye højreekstremist Nick Griffin forklare sig på TV sent torsdag aften. Griffin forsvarede bl.a. andet en tidligere leder af Ku Klux Klan.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Han er kendt for at have sagt, at Hitler måske ”gik en smule for vidt”, og i aftes forsvarede han så en tidligere leder af Ku Klux Klan på direkte TV, da BBC havde givet ham lov til at forklare sig i debatprogrammet Question Time.

Navnet er Nick Griffin, Leder af Det Nationale Parti i Storbritannien og medlem af Europaparlamentet, som han til manges forargelse og overraskelse blev stemt ind i tilbage i juni. Og da han endelig efter flere dages oprør i aftes for første gang fik lov til at forklare sine synspunkter på BBC, kom demonstranter i slagsmål med politiet uden for studierne, og under udsendelsen blev den nye britiske højreekstremist flere gange buhet ud af publikum i studiet.

Men han kom også med flere – for mange – ganske provokerende udtalelser. Udover forsvaret af Ku Klux Klan lederen påstod Nick Griffin, at den britiske nationalhelt Winston Churchill ville støtte hans parti, hvis han var i live i dag, og at han fik ”myrekryb” af kyssende mænd.

Under programmet kom det til flere ophidsede diskussioner mellem Nick Griffin og de andre i panelet, herunder den britiske justistminister Jack Straw. Nick Griffin blev spurgt til, om han stadig ville forsvare Hitler og masseudryddelse af jøder, men i stedet for at svare, brugte han – som har tidligere har gjort – en metode til at komme uden om spørgsmålet ved at sige, at blandt andet fransk lov har gjort det umuligt for at ham at sige, hvad han mener.

En ophidset Jack Straw sagde, at han bare kunne tale, og at han som justitsminister gerne ville love ham, at han ikke ville blive retsforfulgt af at bruge sin ytringsfrihed – uanset hvilke uhyrligheder han ville sige. Men som her – og andre gange, hvor Nick Griffin blev hårdt presset, smilede han blot afvæbnede. Det Nationale Parti er gået frem i meningsmålingerne den seneste måned, og de etablerede partier frygter, at partiet kommer i parlamentet ved valget, der skal afholdes senest til maj.