Ekstrem og langvarig varme koster mindst 300 indere livet

Brande i det tørkeramte land er skyld i mange dødsfald. Forbud mod madlavning skal hindre tilfældige brande.

Læs mere
Fold sammen

New Delhi: Store dele af Indien er så plaget af ekstreme varmegrader og tørke, at flere delstater nu tager usædvanlige skridt for at forhindre flere dødsfald.

Myndighederne i den østlige delstat Bihar på grænsen til Nepal har nedlagt forbud mod at lave mad over åben ild mellem klokken ni om morgenen og seks om aftenen.

Det skyldes, at tilfældige brande den seneste måned har kostet næsten 80 personer livet. I alt er over 300 indere døde i forbindelse med den hedebølge, der lige nu giver temperaturer over 40 grader mange steder.

Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge The Guardian.

Mange steder i det store land mærker man konsekvenserne af længere tids tørke: Afgrøder i landbrugsområder er svundet ind til ingenting, og husdyr er flere steder døde på grund af vandmangel.

Omkring 330 millioner indere mangler nok vand til de daglige gøremål.

Floder, søer og opdæmmede områder er tørret ind i delstaterne Maharashtra og Gujarat mod vest, og myndighederne siger, at grundvandsmagasinerne kun er fyldt med omkring 20 procent af deres kapacitet.

I visse områder er situationen så grel, at regeringen har sendt tankvogne af sted som nødhjælp, fordi monsunregnen ikke ventes at sætte ind før om flere uger engang i juni.

I delstaten Andhra Pradesh har der siden begyndelsen af april været omkring 44 grader i dagtimerne, hvilket er omkring fem grader varmere end en normal april i det sydøstlige Indien. Situationen ventes forværret i maj, der traditionelt er årets varmeste måned.

Det er andet år i træk, at ekstrem varme koster mange liv i Indien. Sidste år døde over 2500 i en lignende hedebølge

/ritzau/