Ekspræsident Jimmy Carter vil rejse til Nordkorea og mægle

I 1994 rejste Carter til Nordkorea på vegne af Bill Clinton og sikrede en aftale om lukning af et atomprogram.

Fra venstre Bill Clinton, George W. Bush, George H.W. Bush, Jimmy Carter and Barack Obama - alle tidligere amerikanske præsidenter.  EPA/PAUL MORSE / ONE AMERICA APPEAL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL MORSE / ONE AMERICA APPEAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter har tilbudt at rejse til Nordkorea på vegne af Det Hvide Hus og forsøge at afbøde de voksende spændinger mellem de to lande.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg ville tage afsted, ja, svarer Carter til The New York Times på spørgsmålet om, hvorvidt han ville tage på en sådan tur for præsident Donald Trumps administration.

Den 93-årige demokrat tilføjer, at han ikke er blevet spurgt, men at han har tilkendegivet over for Trumps sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, at han står til rådighed, hvis de får brug for ham.

Det er ikke første gang, at den erfarne forhandler og mægler tilbyder sin hjælp i spørgsmålet om Nordkorea.

I 1994 rejste Jimmy Carter, der var præsident i USA fra 1977 til 1981, til Pyongyang for at forhandle med landets daværende leder, Kim Il-sung, som er bedstefar til den nuværende leder, Kim Jong-un, om Nordkoreas atomprogram.

Det skete på vegne af den demokratiske præsident Bill Clintons administration.

Marion Creekmore Jr., der fulgte Carter på rejsen, skriver i sin bog fra 2006, "A Moment of Crisis", at Kim Il-sung fortalte Jimmy Carter:

- Det centrale problem er, at vi mangler tillid. At skabe tillid er vores vigtigste opgave. Mistroen kommer af manglen på kontakt mellem os.

Det lykkedes gennem samtaler med den nordkoreanske leder Carter at sikre en aftale om, at nordkoreanerne skulle afbryde et atomprogram i Yongbyon.

Samtidig skulle de lade udviste inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, vende tilbage til Nordkorea.

Til gengæld forsikrede USA og dets allierede nordkoreanerne om, at de ikke ville blive udsat for nogen trussel om atomangreb.

Samtidig blev de lovet brændselsolie som erstatning for den energi, de ville miste ved at lukke atomprogrammet i Yongbyon.

Det skriver magasinet The Diplomat.

I de seneste måneder er en krig på ord mellem præsident Donald Trump og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, eskaleret. Trump har blandt andet truet med at "ødelægge Nordkorea fuldstændigt", hvis det truer USA.

Adspurgt om de verbale angreb siger Jimmy Carter til The New York Times, at han er "bange for situationen".

- Jeg ved ikke, hvad de har tænkt sig at gøre. For de vil redde deres regime, siger han om nordkoreanerne.

Carter kalder samtidig Kim Jong-un for "uforudsigelig" og siger, at han er bekymret for, at den unge leder vil tage forebyggende skridt.

- Jeg tror, at han nu er i besiddelse af avancerede atomvåben, der kan ødelægge Den Koreanske Halvø og Japan og nogle af vores fjerntliggende territorier i Stillehavet. Måske endda vores fastland.

/ritzau/

LÆS MERE