Eksplosiv erklæring fra fyret FBI-chef: Trump pressede på for at få droppet efterforskning

James Comey vil ifølge erklæring fortælle Kongressen, at Donald Trump på »bekymrende« vis ikke respekterer FBI som uafhængigt undersøgelsesorgan. Præsidenten ville have rådgiver fredet.

»Jeg har brug for loyalitet, jeg forventer loyalitet,« sagde Donald Trump ifølge James Comey til den nu fyrede FBI-direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst

Den fyrede FBI-direktør James Comeys længe ventede høring i Kongressen torsdag bliver eksplosiv.

Det står klart, efter hans syv sider lange talepapir om hans møder med præsident Donald Trump bag lukkede døre gik ud til pressen onsdag aften dansk tid.

Berlingske har rekonstrueret møderne ud fra talepapiret, der viser, at Trump under sine møder med Comey på tomandshånd lagde pres på sin efterretningschef for at droppe kulegravning af Trumps fyrede nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og i det hele taget få »løftet skyen« over »Russiagate«.

James Comey taler under ed, når han afhøres af Kongressen, og hans udsagn kan blive brugt som løftestang for en mulig sag om, hvorvidt præsidenten har obstrueret efterforskning.

For at lægge låg på en mulig diskussion om, hvorvidt man kan regne med, at James Comey husker indholdet fra sine møder med præsidenten korrekt, gør den fyrede FBI-direktør klart, hvordan han umiddelbart efter hvert møde omgående skrev referat.

James Comey fandt fra begyndelsen med Trump det nødvendigt at sikre sig. Han skriver således i talepapiret, at han ikke fandt det nødvendigt at skrive den slags referater, mens han var efterretningschef under tidligere præsident Barack Obama.

Det første møde, James Comey havde med Donald Trump, var i Trump Tower i New York den 6. januar - to uger før Trumps indsættelse som præsident.

»Jeg følte mig tvunget til at dokumentere min første samtale med den valgte præsident i et notat,« lyder det i talepapiret.

»For at sikre nøjagtighed begyndte jeg at skrive det på en bærbar computer i et FBI-køretøj uden for Trump Tower det øjeblik, jeg havde forladt mødet. Skriftlige referater umiddelbart efter en-til-en samtaler med hr. Trump blev min praksis fra dette punkt og fremover.«

Under deres første møde den 6. januar blev den indgående præsident oplyst om belastende oplysninger omkring sin person. Et dokument omtalte blandt andet, at russerne muligvis havde skadeligt materiale på Donald Trump, herunder at han havde været sammen med prostituerede under et besøg i Moskva.

Selv om det var »slibrige og ubekræftede« oplysninger, valgte FBI-direktøren at informere den indgående præsident, fordi pressen var i besiddelse af oplysningerne, lyder det i talepapiret.

Men endnu mere dramatisk udviklede et møde sig den 27. januar i Det Hvide Hus - en uge efter præsidentens indsættelse.

Ved middagstid samme dag havde Trump ringet til Comey og inviteret ham til middag klokken 18.30 i Det Grønne Værelse i Det Hvide Hus.

Comey troede selv, der ville være flere til stede ved middagen, men det skulle vise sig kun at være de to ved et lille ovalt bord midt i værelset. To flådeofficerer stod ved indgangen og kom kun ind i værelset, når de skulle servere mad og drikkevarer.

»Præsidenten indledte med at spørge mig om, hvorvidt jeg ønskede at fortsætte som FBI-direktør, hvilket jeg fandt mærkeligt, fordi han allerede havde fortalt mig to gange i tidligere samtaler, at han håbede, jeg ville blive, og jeg havde forsikret ham om, at det var min hensigt.«

Men ifølge Comey sagde præsidenten videre, at »mange mennesker« ønskede hans job, og det var forståeligt, hvis han ville væk.

Comey begyndte at blive bekymret for, om Donald Trump bad om »beskyttelse«, og at Comey selv var på vej til at blive lagt under pres af præsidenten trods FBIs »traditionelle uafhængige status«.

»Jeg svarede, at jeg elskede mit arbejde og havde til hensigt at blive hele min tiårsperiode som direktør. Da situationen gjorde mig urolig, tilføjede jeg, at jeg ikke var »til at regne med« på den måde, politikerne bruger ordet på. Men at han altid kunne regne med, at jeg ville fortælle ham sandheden.«

Få øjeblikke efter kom Trump med sit krav om loyalitet.

»Jeg har brug for loyalitet, jeg forventer loyalitet,« sagde Trump ifølge Comey.

Der blev helt stille ved det lille ovale bord.

»Jeg bevægede mig ikke, talte ikke eller ændrede mit ansigtsudtryk på nogen måde under den akavede stilhed, der fulgte. Vi kiggede simpelthen på hinanden i stilhed.«

Senere under middagen kom Trump ifølge Comey tilbage til spørgsmålet om loyalitet.

»Jeg behøver loyalitet,« sagde Trump.

»Du vil altid få ærlighed fra mig,« svarede Comey.

På ny blev der et øjebliks tavshed.

»Det er, hvad jeg ønsker, ærlig loyalitet,« sagde Trump så.

Ny pause i samtalen.

»Det vil du få fra mig,« svarede Comey så.

Men det er ifølge Comey uklart, om de forstod det sagte ens.

»Som jeg skrev i det referat, jeg lavede umiddelbart efter middagen, er det muligt, at vi forstod udtrykket ærlig loyalitet forskelligt. Men jeg besluttede, at det ikke ville være gavnligt at presse samtalen yderligere. Begrebet - ærlig loyalitet - havde hjulpet til at afslutte en meget akavet samtale, og mine forklaringer havde gjort klart, hvad han skulle forvente.«

Men ifølge Comey blev presset snart mere udtalt.

Et par uger efter samtalen om loyalitet mødte Comey på ny op i Det Hvide Hus - nu til et planlagt møde om bekæmpelse af terrorisme.

Omkring ti personer deltog i mødet den 14. februar på præsidentens kontor, men da mødet var ved at slutte, sagde Trump, at Comey skulle blive, da han gerne ville tale med ham alene.

Da døren var lukket, sagde præsidenten ifølge Comey:

»Jeg vil tale om Michael Flynn.«

Michael Flynn havde trukket sig fra sin post som præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver dagen forinden efter ballade om en telefonsamtale, han havde haft med den russiske ambassadør i Washington.

Men præsidenten fastholdt, at Flynn var en »god fyr«, og at han »intet forkert« havde gjort under sin telefonsamtale. Det eneste problematiske var, at Flynn havde vildledt vicepræsident Mike Pence om indholdet af samtalen.

Men så var det, at Trump ifølge talepapiret bad Comey om ikke at efterforske den fyrede nationale sikkerhedsrådgiver, der ellers er en af dem, som FBI mistænker for ulovligt at have samarbejdet med russerne.

»Jeg håber, du kan finde en måde at lade dette passere, at lade Flynn være. Han er en god fyr. Jeg håber, at du kan lade det ligge.«

Comey nøjedes med at svare, »han er en god fyr«.

»Jeg sagde ikke, at jeg ville 'lade det ligge',« vil Comey sige i dag.

Umiddelbart efter mødet fik Comey udarbejdet et uklassificeret notat omkring samtalen om Flynn. Derudover drøftede han sagen med den øvrige ledelse i FBI. For Comey kunne kun forstå Trumps ord sådan, at præsidenten pressede på for at få droppet og stoppet uafhængig efterforskning.

»Jeg havde forstået, at præsidenten anmodede om, at vi droppede enhver undersøgelse af Flynn i forbindelse med falske udtalelser om hans samtaler med den russiske ambassadør i december. Jeg forstod det ikke sådan, at præsidenten talte om den bredere undersøgelse af Rusland eller mulige forbindelser til hans kampagne. Jeg kan være forkert på den, men jeg tror, han fokuserede på, hvad der lige var sket med Flynns afgang og hans kontrovers omkring sine telefonopkald. Uanset hvad var det meget bekymrende givet FBI's rolle som et uafhængigt undersøgelsesorgan.«

Men presset fra præsidenten var langt fra slut.

30. marts ringede Donald Trump til FBI for at tale med James Comey.

Han beskrev ifølge Comeys talepapir Ruslands undersøgelse som »en sky«, der forringede hans evne til at handle på vegne af landet. Han sagde, at han ikke havde noget at gøre med Rusland og ikke havde været involveret med ludere i Rusland.

»Han spurgte, hvad vi kunne gøre for at få »løftet skyen«. Jeg svarede, at vi undersøgte sagen så hurtigt som muligt, og at det ville være en stor fordel, hvis vi ikke fandt noget, og at det betød, at vi havde gjort vores arbejde godt. Han var enig, men understregede så de problemer, det skabte ham.«

Til Trumps fordel forklarede Comey, at FBI ikke efterforskede præsidenten personligt. Comey sagde til Trump, at det havde han også tidligere fortalt ham. Det fik præsidenten til at lægge pres på sin efterretningschef.

»Han sagde til mig flere gange: 'Vi har brug for at få dette faktum ud'.«

Halvanden uge senere, den 11. april, ringede Trump på ny for at spørge Comey, hvad han havde gjort for at »få det ud«, at han som præsident ikke personligt var under efterforskning. Comey forklarede, at han havde overdraget anmodningen om dette til den stedfortrædende justitsminister, der skulle tage stilling. Men at han ikke havde taget en beslutning.

Trump svarede ifølge Comey, at »skyen« skyggede for hans mulighed for at udføre sit arbejde.

»Fordi jeg har været meget loyal over for dig, meget loyal. Vi havde den der ting, du ved,« fortsatte Trump.

Comey forstod ikke, hvad Trump mente med »den der ting«:

»Jeg sagde kun, at vejen til at håndtere det var at få Det Hvide Hus' Råd til at ringe til den fungerende justitsminister. Trump svarede, at det var, hvad han ville gøre, og opkaldet sluttede. Det var sidste gang, jeg talte med præsident Trump.«

Selv føler Donald Trump ifølge en erklæring fra hans advokat Marc Kasowitz, at han har fået »komplet og fuldstændig oprejsning«, fordi han »ikke var en del af Ruslandsefterforskningen«.

Trump forholder sig dog ikke til den øvrige kritik, herunder hans angivelige pres for at få droppet efterforskningen af Michael Flynn.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.