Eksplosion på Fukushima

Olieudslip og en eksplosion har ramt det ødelagte atomkraftværk. Samtidig fastslår ny rapport, at Japan undervurderede tsunami-risikoen.

Tepco-folk og IAEA-eksperter inspicerer den kritiske reaktor 3. Tepco erkendte først for nylig, at ikke én med tre reaktorer var nedsmeltet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tokyo Electric Power (TEPCO)/HAN

På tredje måned fortsætter Fukushima 1-atomkraftværket med at lække radioaktivt vand og damp. Men bedst som krisesituationen var ved at stabilisere sig, vælter nye ulykker ned over Japans øde atomanlæg.

Tirsdag blev Fukushima ramt af en mindre eksplosion og et olieudslip, oplyser værkets ejer Tepco i en udtalelse.

Billedserie: Her rammer tsunamien Fukushima

Samtidig retter et hold eksperter fra Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA) en hård kritik mod de japanske myndigheder for at have undervurderet risikoen for en ødelæggende tsunami-bølge mod atomkraftværkerne langs landets østkyst.

Rapporten pålægger de japanske myndigheder at holde skarpt øje med særligt børn fra Fukushima-regionen og arbejderne på værket. Fødevareforsyningen bør ligeledes monitoreres konstant, lyder opfordringen.

Eksplosionen som tirsdag ramte Fukushima fandt sted ved værkets reaktor 4. Samme reaktor fik allerede i marts - umiddelbart efter tsunamien - sprængt store dele af sin reaktorbygning i stumper og stykker, da en voldsom hydrogeneksplosion blev udløst.

Den efterfølgende atomkrise er den værste siden Tjernobyl-ulykken i 1986.

Tepcos talsmand Taichi Okaxaki siger om gårsdagens eksplosion:

- Det var efter alt at dømme en gascontainer, der eksploderede, men det førte ikke til radioaktiv lækage.

Værkets ansatte opdagede tilmed, at olie lækkede ud i havet ved reaktorerne 5 og 6. Årsagerne til både eksplosionen og olieudslippet skal nu undersøges.

Strålingssyge teknikere

Mindst tre ud af værkets fem reaktorkerner er helt eller delvist nedsmeltet og teknikere arbejder stadig på højtryk for at få kølingen af de overophedede reaktorer til at fungere stabilt.

Mandag oplyste Tepco, at to ansatte har været udsat for ekstremt høje strålingsdoser. De er nu evakueret og behandles for strålingssyge.

IAEAs eksperthold, som netop har besøgt Fukushima, roser dog japanerne for at have håndteret selve atomkrisen. I et udkast til en snarlig rapport bliver indsatsen kaldt "eksemplarisk."

Brand på søsterværket

Miljøorganisationen Greenpeace har advaret om "betydelige mængder af radioaktiv forurening" i Japan.

Tidligere på ugen opstod der en brand på Fukushima 1s søsterværk Fukushima 2. Tepco forsikrede, at der ikke var nogen strålingsfare.

Tilbageblik: Så tæt var Danmark på atomkraft