Eksperter skal finde savnede danskere

Et dansk eksperthold er i Filippinerne for at finde de sidste savnede danskere efter tyfonen. Udenrigsministeriet har fået kontakt til endnu en person, så nu er der kun otte navne tilbage på listen.

Oprydningen er fortsat i fuld gang i Filippinerne efter den ødelæggende super-tyfon Haiyan. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

FILIPPINERNE: Natten til søndag fik Udenrigsministeriets Borgerservice kontakt til endnu en af de danskere, som man havde mistet kontakt med efter supertyfonen Haiyan, og dermed er antallet af savnede danskere nu nede på otte.

»Vi kunne slette endnu et navn fra listen i nat, hvor det gennem familie kom frem, at den savnede ikke var i landet, da tyfonen ramte. Så han er slettet fra listen, og vi er nede på otte, som vi ikke har hørt fra på nuværende tidspunkt. Dem prøver vi selvfølgelig at få kontakt til,« siger Ole Egberg Mikkelsen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Han fortæller, at ministeriet har sendt et dansk eftersøgningshold til Filippinerne for at opspore de resterende danskere. Holdet består af folk fra Udenrigsministeriet, Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet, der har erfaringer med at finde savnede personer i katastrofeområder.

»Eftersøgningsholdet er i Filippinerne og er på vej sydpå fra Manila. De skal rundt til de steder, hvor de savnedes familier eller andre har en formodning om, at de kan opholde sig,« siger Ole Egberg Mikkelsen.

»Det er vanskeligt at komme rundt i Filippinerne på grund af ørigets store afstande og den ødelagte infrastruktur, men det er den eneste måde, vi kan gøre det på, hvis vi skal have vished om de sidste danskere og om de har det godt,« forklarer han.

Det sker kun sjældent, at det danske udenrigsministerium sender eftersøgningshold ud for at finde forsvundne danskere. Det skete senest i forbindelse med den store evakuering af danske statsborgere under Libanon-krigen i 2006.

»Det er ret usædvanligt, at vi sender disse hold ud. Normalt går man gennem de lokale myndigheder, men det er svært i dette tilfælde. Som alle kan se på fjernsynsbillederne fra Filippinerne, er ødelæggelserne omfattende, og derfor er det en meget ekstraordinær situation,« siger Ole Egberg Mikkelsen.

Supertyfonen lagde det meste af Filippinerne i ruiner, da den ramte landet 8. november. Eftersøgningsholdet vil nu rejse rundt i Filippinerne fra område til område og prøve at få en indikation af, hvor de savnede danskere befinder sig eller har befundet sig, og om de har det godt.