Eksperter: Pludseligt tordenvejr kan være skyld i flystyrt

Piloterne på det forsvundne AirAsia-fly kan meget vel have været tvunget ud i en farlig manøvre på grund af pludseligt tordenvejr, der ofte hærger i Sydøstasien.

Familie og pårørende til de ombordværende på AirAsia fly QZ8501, som søndag morgen forsvandt fra radaren. Det formodes, at flyet er styrtet ned i havet ved Borneo. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEAWIHARTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDONESIEN: Et pludseligt og voldsomt tordenvejr kan have været skyld i, at AirAsia-flyet QZ8501 forsvandt søndag morgen på vej fra Indonesien til Singapore. Det forklarer flere flysikkerheds- og vejreksperter til CNN.

Voldsomt uvejr hærger ofte i det sydøstlige Asien, og især kraftig regn og tordenvejr er et stort problem for flytrafikken. Få minutter inden flyet forsvandt fra radaren søndag morgen lokal tid, anmodede piloterne om at stige fra 32.000 til 38.000 fod på grund af det dårlige vejr, og det kan meget vel være et tegn på, at de forsøgte at flyve over et tordenvejr, flyet pludselig stødte ind i, vurderer CNN-analytiker og tidligere pilot Miles O’Brien.

»Piloterne havde dagslys og solskin, så de kunne se tordenskyerne. De har højst sandsynligt besluttet sig for at forsøge at flyve over skyerne, og det er derfor, de har anmodet om at stige,« siger han.

»Men tordenvejr er meget dynamisk, og piloter frarådes altid at forsøge at flyve over tordenskyer af mange gode grunde. Du er meget højt oppe, hvor klimaet er anderledes, og flyet kan nemt blive presset ud i farlige situationer. Og så kan tordenvejret udvikle sig hurtigt, og så er du pludselig fanget midt inde i det, hvis det sker. Her vil du så skulle håndtere ekstrem turbulens,« fortæller Miles O’Brien.

En anden tidligere pilot, Alastair Rosenschein, siger til CNN, at det ikke er normal praksis at forsøge at flyve over et tordenvejr.

»Du prøver at undgå tordenvejr ved at flyve rundt om det - ikke ved at flyve over det. Det er ikke muligt i troperne,« forklarer han.

Meteorolog hos CNN Karen Maginnis er overbevist om, at AirAsia-flyet kom for tæt på tordenvejret, og at piloterne derfor har været tvunget ud i en farlig og usikker manøvre for at undgå det.

Men hun undrer sig over, at piloterne ikke har været forberedt på det, når nu voldsomt vejr ikke er et særsyn i regionen.

»Det er meget almindeligt, at piloter, der flyver i det område, løber ind i monsun-vejr. De har helt sikkert fået monsun-træning,« siger Karen Maginnis til CNN.

Hun forklarer dog, at der i de seneste uger har været særligt voldsomt vejr over Indonesien og Malaysia.

Det voldsomme tordenvejr kan til gengæld være opstået meget pludseligt, vurderer luftfartsanalytiker og tidligere inspektør ved det amerikanske transportministerium Mary Schiavo.

»Det her vejr kan være blevet opbygget meget hurtigt, og så er piloterne altså bare helt alene deroppe. De har nok ikke haft mange andre muligheder,« siger hun til CNN.