Eksperter nedtoner tsunamifrygt efter kæmpeskælv

Selv om der er udsendt tsunamivarsling for hele Det Indiske Ocean efter kæmpeskælv ud for Sumatra, forventer eksperter ingen katastrofal tsunami.

Folk i Banda Aceh flygter efter der blev udsendt tsunami-advarsel Fold sammen
Læs mere
Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten alt tyder på, at mennesker langs kysterne af Det Indiske Ocean slipper med skrækken, efter at tsunamiadvarsler her til formiddag dansk tid lød langs hele verdenshavets kyster.

Et voldsomt undersøisk jordskælv godt 400 km fra nordvestkysten af den indonesiske ø Sumatra fik ellers beredskab og myndigheder op i højeste gear i talrige lande.

Men nu siger eksperter fra det amerikanske geologiske center USGS, at skælvet i kraft af sin særlige natur formentlig ikke har udløst mere end kraftige bølgeskvulp.
  
I modsætning til det katastrofale jordskælv, der i julen 2004 udløste kæmpemæssige tsunamier, som tog over 230.000 mennesker med sig i bølgerne, tyder alt på, at formiddagens jordskælv udløste vandrette og ikke lodrette bevægelser i undergrunden.

Det indebærer, at skælvet ikke har været i stand til at løfte den overliggende, kilometerhøje vandsøjle nævneværdigt, hvorfor en større tsunami med meget stor sikkerhed ikke kan være blevet udløst.

Det siger en ekspert fra USGS til BBC.

Til gengæld blev jordskælvet mærket meget kraftigt på Sumatra, herunder i Banda Aceh-provinsen, der blev særdeles hårdt ramt af tsunamien i 2004.

-Elektriciteten er nede, der er trafikpropper, fordi folk søger mod højtliggende terræn. Der lyder sirener og koranbønner fra moskeer overalt, siger en talsmand fra det indonesiske katastrofeagentur til nyhedsbureauet Reuters.

Indonesiens præsident Susilo Bambang Yudhoyono siger i en udtalelse, at der endnu ikke er rapporter om nogen tsunami, men at myndighederne er stærkt opmærksomme på faren. 

Selv så langt borte som i Singapore, Thailand, Malaysia, Bangladesh og Indien mærkede man tydeligt rystelserne, og overalt søgte folk bort fra kysterne.

Ifølge de første rapporter havde skælvet en styrke på hele 8,9, men det er senere blevet nedjusteret til 8,6. Det gør det dog fortsat til det kraftigste skælv på kloden siden det katastrofale 9,0 skælv ud for Japan 11. marts i fjor.

Artiklen fortsætter under kortet ...

For folk langs Det Indiske Oceans kyster er det i den nuværende situation ekstra betryggende, at der i dag er etableret et tsunamivarslingssystem for hele oceanet. Det indbeærer, at folk næsten overalt har modtaget advarsler mod at opholde sig på og nær kyster. Et sådant system eksisterede ikke i 2004.

Selv så langt borte som på Afrikas østkyster er der udsendt tsunamivarsler. I 2004 omkom flere hundrede afrikanere som følge af Sumatra-tsunamien, ikke mindst i Somalia, men det må formodes, at der ingen fare er for afrikanere i den nuværende situation.

Formiddagens jordskælv blev udsendt i den samme subduktions- eller jordskælvszone som juleskælvet i 2004 - blot et par hundrede kilometer længere mod syd.

Indonesien er et af verdens mest seismisk aktive lande med talrige jordskælv og vulkanudbrud hvert eneste år.

Se grafik i stor version