Eksperter: Militæret vil ikke tillade Mugabe at blive siddende

En del mener, at Mugabe kommer til at gå af mandag, mens andre tror på en rigsretssag, siger Afrika-kender. 180 millioner børn har udsigt til værre fremtid end deres forældre ifølge FN's børneråd. Amerikansk militærpersonale bliver forbudt at drikke alkohol i Japan efter dødsulykke.

Zimbabweans watch a television broadcasting an address by President Robert Mugabe at Harare Sports Club in Harare on November 19, 2017, following a meeting with army chiefs who have seized power in Zimbabwe.. Zimbabwean President Robert Mugabe, in a much-expected TV address, stressed he was still in power after his authoritarian 37-year reign was rocked by a military takeover. Many Zimbabweans expected Mugabe to resign after the army seized power last week. But Mugabe delivered his speech alongside the uniformed generals who were behind the military intervention. In his address, Mugabe made no reference to the clamour for him to resign. / AFP PHOTO / STR Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Eksperter: Militæret vil ikke tillade Mugabe at blive siddende

 

Harare. Militæret i Zimbabwe kommer næppe til at tillade, at Robert Mugabe bliver siddende på præsidentposten i landet.

Det fortæller flere Afrika-kendere, efter at den aldrende præsident meget overraskende undlod at meddele sin afgang i en tv-tale til nationen søndag aften.

»Det var noget af et antiklimaks,« siger Sten Rylander, Afrika-kender og tidligere svensk ambassadør i blandt andet Zimbabwe, til det svenske nyhedsbureau TT.

Han er usikker på, hvad der helt nøjagtigt kommer til at ske nu, men han tror, at vi vil komme til at se Mugabes styre falde i løbet af den nærmeste fremtid.

»En del tror, at han kommer til at gå af i morgen (mandag, red.), mens andre tror på en rigsretssag. Mugabe sagde, at han vil lede partikongressen i december, men det kan han ikke, eftersom at han er afsat som partileder,« siger Rylander.

Det sker med henvisning til, at Mugabe tidligere søndag under et møde i Zanu-PF's centralkomité blev fjernet som formand for det regerende parti.

Under talen søndag var Mugabe flankeret af en række generaler, der ønsker at erstatte ham.

»Generalerne vil ikke fremstå som kupmagere og måtte finde sig i det. De vil for enhver pris undgå at komme på kant med regeringschefen,« siger Sten Rylander.

Den nuværende situation i Zimbabwe, hvor militæret i princippet har overtaget magten med støtte fra folket, er unik.

Det konkluderer Henning Melber fra Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

»Det, der sker nu, er, at militæret forsøger at få det til at se ud som om, der ikke har været noget kup. Militæret ønsker et hurtigt magtskifte, inden omverdenen siger, at dette sker ulovligt,« siger han til TT.

»Og det, der er sket i løbet af de seneste to dage, viser, at Mugabe ikke har nogen støtte,« tilføjer han.

93-årige Robert Mugabe har været holdt i husarrest, siden militæret i sidste uge reelt tog magten ved et stilfærdigt kup.

Zanu-PF har stillet Mugabe stolen for døren og givet ham en frist til mandag middag klokken tolv til at trække sig frivilligt som præsident. Sker det ikke, vil der blive taget skridt mod at indlede en rigsretssag.

»Han er stædig og vil hævde, at det sker i strid med forfatningen. Militæret har skabt en situation, hvor folk kan sige deres mening frit, mens militæret har overblikket uden at bruge voldelige midler. Det er en absurd situation,« siger Henning Melber.

Ifølge flere kilder bliver det den tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa, som blev fyret af Mugabe, der bliver ny partileder for Zanu-PF.

Han ligner også den oplagte arvtager til præsidentposten, hvis Mugabe går af.

/ritzau/

180 millioner børn har udsigt til værre fremtid end mor og far

Verden oplever fremgang på mange parametre, men børn har ikke del i den. Tværtimod, siger Unicef-chef.

København. Selv om det går godt i verden, er 1 ud af 12 børn i fare for at få en værre fremtid, end deres forældre havde, da de var børn.

Det konkluderer FN's børnefond, Unicef, i en analyse på årsdagen for FN's Børnekonvention.

Den viser, at 180 millioner børn fra 37 lande står foran en værre fremtid, end dem der var børn for tyve år siden.

Det er flovt, mener Steen M. Andersen, der er generalsekretær i Unicef Danmark.

»Verden oplever fremgang på så mange parametre, men den her analyse viser, at der er en meget stor andel børn og unge, som ikke har del i den fremgang. Tværtimod,« siger han i en skriftlig udtalelse.

»Det er flovt, og det er forstemmende, at der i 2017 er børn, der skal have udsigt til et dårligere liv, end deres forældre havde som børn.«

»FN's Verdensmål har meget fokus på ulighed, så viljen til at give alle de her børn nogle bedre fremtidsudsigter burde være til stede,« tilføjer han.

Verdensmålene, som blev vedtaget af FN's 193 medlemslande i 2015, handler blandt andet om at afskaffe ekstrem fattigdom og sult samt sikre gratis grunduddannelse til alle inden 2030.

Og her er der umiddelbart dårligt nyt.

For Unicefs analyse viser, at antallet af mennesker, der lever for under 1,90 dollar - 12 kroner - om dagen, er steget i 14 af verdens lande. Det skyldes primært uro og konflikt.

Samtidig er der færre børn, som kommer i skole i 21 lande på grund af økonomisk krise, konflikter og befolkningstilvækst.

I syv lande er det også blevet farligere at være barn. Her er der en stigning i antallet af unge under 19 år, som mister livet på grund af vold.

De 180 millioner børn får »stjålet deres barndom og ødelagt deres fremtidsmuligheder«, siger Jonas Keiding Lindholm, der generalsekretær i Red Barnet.

Han peger på to årsager bag:

»For det første er der flere krige og konflikter lige nu, end der har været længe.«

»Krige og konflikter, som stjæler børnenes barndom, fjerner dem fra deres hjem, dræber deres forældre og frarøver dem muligheden fra at gå i skole og forfølge de muligheder, de har,« siger generalsekretæren.

For det andet, pointerer Jonas Keiding Lindholm, daler udviklingsbistanden mange steder.

»Mit opråb til verdens ledere er, at man ser at få stoppet de brutale krige og konflikter, og at de investerer i udvikling, sundhed og skolegang til verdens fattige børn.«

Red Barnet markerer også årsdagen for FN's Børnekonvention.

Det sker på 300 skoler landet over, hvor flere end 47.000 elever får børns rettigheder på skoleskemaet.

/ritzau/

Dødsulykke udløser alkoholforbud for USA's soldater i Japan

Forbuddet for de 47.000 soldater er indført, efter en amerikansk marinesoldat er blevet sigtet for dødskørsel.

Naha. Amerikansk militærpersonale i Japan har fået forbud mod at købe og drikke alkohol både på og uden for baserne.

Forbuddet er indført, efter at en 21-årig amerikansk marinesoldat, der er udstationeret på den sydlige ø Okinawa, er blevet anholdt i forbindelse med en trafikulykke, som kostede en japansk mand livet.

Det oplyser de amerikanske styrker i Japan ifølge nyhedsbureauet AP.

Japansk politi efterforsker ulykken, der fandt sted søndag klokken 05.30 i byen Naha, der er hovedbyen på Okinawa. Her kolliderede en lastbil med den amerikanske marinesoldat bag rattet med en ladvogn i et kryds og dræbte den japanske fører af det andet køretøj.

Marinesoldaten slap fra ulykken med mindre skader, oplyser Kazuhiko Miyagi fra politiet i Okinawa ifølge AP.

Han bekræfter samtidig rapporter fra japanske medier, om at en alkoholtest viste, at amerikaneren havde en promille på tre gange over den tilladte grænse, da ulykken skete.

Den unge soldat er ifølge politiet sigtet for uagtsom kørsel med døden til følge, skriver nyhedsbureauet AFP.

»Når vores soldater ikke lever op til de høje standarder, vi sætter for dem, så skader det båndene mellem baser og lokalsamfund og gør det sværere for os at udføre vores mission,« oplyser de amerikanske styrker i Japan.

Det tilføjes, at øverstbefalende over hele Japan straks vil indlede obligatorisk træning for at sikre en ansvarlig alkoholkultur og acceptabel adfærd.

Offeret for ulykken var en 61-årig japansk mand. Han var angiveligt ved at foretage et sving, da hans køretøj blev ramt af soldatens lastbil, der kom fra den modsatte retning.

Japanske medier rapporterer, at øjenvidneberetninger indikerer, at japaneren var i sin gode ret til at foretage svinget, og at den amerikanske soldat muligvis kørte over for rødt lys.

Mens samtlige 47.000 amerikanske soldater i Japan har fået alkoholforbud, er de 25.000 soldater, der er udstationeret på Okinawa, yderligere blevet beordret til at blive på deres baser eller i deres boliger.

USA har flere militærbaser i Japan som en del af en fælles sikkerhedsaftale. Dog har forbrydelser begået af amerikanske soldater i landet skabt spændinger mellem de amerikanske styrker og lokalbefolkningen.

Senest blev en tidligere amerikansk marinesoldat, der var ansat på Kadena Air Base på Okinawa, sigtet for drabet på en 20-årig kvinde sidste år.

/ritzau/