Ekspert: Vestens angreb mod Islamisk Stat har ingen effekt

Luftangrebene mod Islamisk Stat i Syrien og Irak svækker ikke terrororganisationen, og krigen tabes, hvis ikke strategien ændres, mener en militærekspert.

SYRIEN/IRAK: Den amerikanskledede koalitions nuværende strategi mod Islamisk Stat (IS) er fundamentalt forkert, og den ekstremistiske terrororganisation har vundet første omgang af krigen i Irak og Syrien.

Så klart og dystert et billede maler Afzai Ashraf, som er ekspert i militær oprørsbekæmpelse ved tænketanken Royal United Services Institute i London, i onsdagens udgave af Information.

Militæreksperten mener ikke, at USA og de øvrige allieredes 1.800 flyangreb, der har ramt flere end 3.200 militære mål, har svækket IS på nogen måde, fordi bombardementerne ikke følges op af angreb på landjorden. Den taktik skal ændres, ellers går koalitionen et uundgåeligt nederlag i møde.

»Det er måske nok lykkedes at standse Islamisk Stats fremmarch i Irak. Men de har fortsat kontrol over stort set de samme områder som for et halvt år siden, og i Syrien har de haft stor fremgang,« siger Afzai Ashraf.

»Det er ligegyldigt, hvor mange jeeps, bygninger og kampstillinger, danskerne og amerikanerne bomber, hvis IS ikke mister en tomme af sit territorium. Til forskel fra for eksempel al-Qaeda er det territoriet, der definerer Islamisk Stats succes. Uden landområder - ingen Islamisk Stat,« fastslår han.

I dag kontrollerer den islamistiske bevægelse halvdelen af Syrien, og i Irak vokser den folkelige opbakning dag for dag, og Afzai Ashraf påpeger, at den irakiske hær hverken har viljen, evnen eller modet til at tage kampen op mod IS på landjorden.

Derfor mener militæreksperten, at vestlige faldskærmstropper skal assistere den irakiske hær med at erobre territorium fra IS, »ét højdedrag ad gangen«, for så hurtigt at blive trukket ud igen. Men det kommer næppe til at ske i en nær fremtid, vurderer han.

Forsvaret oplyste tirsdag, at de danske F-16-fly, der er sendt til Irak for at hjælpe til i kampen mod IS, ved de seneste 12 missioner har kastet seks bomber.

Siden første mission 16. oktober i fjor har det danske bidrag i alt fløjet 151 missioner og anvendt 99 bomber.