Ekspert: Vælgerne har sendt en klar besked til Obama

Det blev en knusende sejr til republikanerne ved midtvejsvalget i USA. Vælgerne har som ventet straffet præsident Obama, mener ekspert.

Foto: SAUL LOEB

Det er en lussing af den slags, der synger, som præsident Barack Obama og hans parti, Det Demokratiske Parti, de næste dage og uger skal forsøge at komme sig over efter midtvejsvalget i USA natten til onsdag.

Nok var det forventet, at republikanerne ville hente de fornødne seks sæder i Senatet, der ville give dem et samlet flertal i Kongressens to kamre, men tidligt onsdag morgen peger alt i retning af, at sejren ved midtvejsvalget bliver ganske komfortabel.

Det skyldes ikke mindst, at republikanerne har været gode til at mobilisere deres vælgere, mener Derek Beach, der er lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

»De har været i stand til at få deres vælgere ned og stemme, mens de mange demokrater, der er utilfredse med Obama, er blevet hjemme,« siger Derek Beach.

På forhånd var der meldt dødt løb i en række delstater, og politiske iagttagere havde på forhånd øjnene rettet mod steder som Arkansas, Kentucky, Iowa og North Carolina. Stater, hvor demokratiske senatorer hidtil har repræsenteret vælgerne i Senatet, men som efter tirsdagens valg vil blive legemliggjort i Washington af republikanske stemmer.

»Hele vejen igennem er de marginale delstater gået til republikanerne. De har haft en rigtig god aften. Og flertallet kan vise sig at blive så stort, at de kan holde det efter præsidentvalget,« siger Derek Beach.

Om to år skal amerikanerne vælge en ny præsident, og af samme grund bliver midtvejsvalget af nogen opfattet som en forsmag på, hvad man kan forvente der. Derek Beach mener dog, at man skal se midtvejsvalget som et enkeltstående tilfælde i den ligning.

»Det er ikke unaturligt, at vælgerne er trætte af deres præsident, når vedkommende er seks år inde i sin periode. Vi så det samme med George Bush i 2006 og før ham Bill Clinton. Det her er en afstemning om præsidenten mere end noget andet,« siger Derek Beach og opridser den besked, vælgerne har sendt Obama med tirsdagens valg:

»De har sagt til Obama: Vi er ved at været trætte af dig, du har siddet i seks år, og det har du ikke gjort specielt godt.«

Med tirsdagens valg har Barack Obama udsigt til at skulle regere mod et flertal i Kongressen de sidste to år af sin præsidentperiode. Og dermed venter der næppe en opblødning på den konfrontatoriske stil, der har forhindret de to partier i at opnå nævneværdige resultater i Kongressen de seneste år.

»Hvis man har de optimistiske briller på, så er det en række moderate republikanere, der er blevet valgt ind, og man kunne håbe på, at der kunne blive dannet en koalition på tværs af partierne, der ville kunne nå frem til afgørende aftaler om frihandel og immigration eksempelvis. Men med et præsidentvalg om to år er det mere sandsynligt, at de to partier vil profilere sig i hver deres kløft,« siger Derek Beach.

En af de større dramaer udspillede sig i delstaten Kentucky, hvor den 72-årige republikanske senator, Mitch McConnell, genvandt sit mandat efter en hård valgkamp mod demokraten Alison Grimes. Mitch McConnell ventes at få det prestigefyldte hverv som flertalsleder i Senatet, og han lovede i sin vindertale de mange utilfredse vælgere, at deres problemer vil blive taget alvorligt.

»Jeg har hørt jeres bekymringer, det er også mine bekymringer. I vil blive hørt i Washington,« bebudede han.