Ekspert: Våbenhvile ser mere solid ud denne gang

Der er større sandsynlighed for, at Hamas og Israel vil overholde den nye våbenhvile. Befolkningerne på begge sider er ganske enkelt trætte af kamphandlingerne, vurderer en dansk ekspert.

Foto: MAHMUD HAMS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZA: Tirsdagens ubegrænsede våbenhvile mellem Israel og Hamas har større sandsynlighed for at holde, end de tidligere aftaler om at stoppe kampene under den nuværende konflikt har haft.

Sådan lyder vurderingen fra Danny Raymond, der har skrevet ph.d. om konflikten og er ekstern lektor ved RUC. Han peger på, at der er en udpræget krigsudmattelse på begge sider, og det kan blive afgørende for våbenhvilens holdbarhed.

»Der er gode chancer for, at den her våbenhvile holder i modsætning til de andre, for der har været et ydre og indre pres på begge parter. Blandt den israelske befolkning og indbyggerne i Gaza er der en udpræget træthed over konfliktens voldsomhed, og det tager lederne bestik af. I Gaza er det helt uholdbart for almindelige mennesker at blive fordrevet på den måde, det er sket, og samtidig er der voldsomme dødstal. Det sydlige Israel har næsten ligget helt dødt under raketangrebene, det har berørt næsten en million mennesker. Samtidig begynder de israelske børn i skole igen i næste uge, men det kan de jo ikke, når det regner med raketter,« forklarer Danny Raymond.

Han peger på, at det også har spillet ind, at det internationale samfund har lagt pres på parterne for at få dem til at lægge våbnene på hylden. Samtidig har Hamas lidt store tab i sin lederstab, og det har højst sandsynligt også påvirket forhandlingerne om en våbenhvile, siger Danny Raymond,

Han tøver med at pege på en sejrherre i konflikten, for ingen af parterne har fået alle krav til en våbenhvile opfyldt.

»Begge sider vil proklamere en eller anden form for sejr. I Gaza er der allerede folk, der har været på gaden for at udtrykke deres glæde over, at Hamas fik sine krav igennem. Og i den israelske presse kan man læse, at det her har været om ikke en sejr for Israel, så en begrænset succes. Men faktum er, at begge sider et eller andet sted har tabt mere, end de har sejret,« siger han og uddyber:

»Hamas har ikke fået åbnet fuldt for blokaden af Gazastriben, man har ikke fået lov til at bygge en havn eller lufthavn, ligesom det ultimative krav om at få løsladt fanger, der blev pågrebet før den nuværende konflikts udbrud, ikke er opfyldt. Israel krævede oprindeligt ’stilhed for stilhed<saxo:ch value="226 128 153"/>, det vil sige et stop for missilerne fra Gaza, før man selv ville stoppe. Siden udvidede man kravene til også at gælde en ødelæggelse af alle tunneller. Det har man nok ikke opnået fuldt ud. Samtidig har israelerne ikke fået en proces omkring afmilitarisering af Hamas, som mange har ønsket. Så der er ingen klar vinder, men to tabere, selvom det er en sejr for begge befolkningsgrupper, at der nu er en våbenhvile.«

Flere end 2.000 palæstinensere har mistet livet under konflikten, langt størstedelen af dem civile. Samtidig er flere tusinde palæstinensere blevet kvæstet under de israelske angreb, mens 64 israelske soldater er blevet dræbt af Hamas. Seks civile israelere er døde.