Ekspert: Ukrainsk præsident udnytter sin magt til sejr

Viktor Janukovitjs parti sætter sig efter alt at dømme solidt på magten i Ukraines parlament. Valgsejren kan sikre den magtfulde præsident genvalg i 2015, men skade Ukraines økonomisk vurderer ekspert.

Præsident Viktor Janukovitj og Regionernes Parti er på vej mod en komfortabel sejr i søndagens ukrainske parlamentsvalg. Her stemmer han. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREY MOSIENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Viktor Janukovitj og Regionernes Parti er på vej mod en komfortabel sejr i søndagens ukrainske parlamentsvalg. De seneste målinger, hvor godt en tredjedel af stemmerne er talt op, viser et forspring på lige under 37 procent af stemmerne, mens nærmeste rival, den fængslede tidligere premierminister Julia Timotjenkos Fædrelandsalliance, står til godt 20 procent af stemmerne.

Ifølge seniorforsker Karsten Jakob Møller, ekspert i Ukrainske spørgsmål ved Dansk Institut for Internationale studier (DIIS), er den relativt store sejr til Regionernes Parti en overraskelse.

- Man må nok sige, de har gjort det bedre end forventet. Da man startede valgkampen, lå de på omkring 22 procent, så det er en ret stor fremgang, siger Karsten Jakob Møller.

Han vurderer, at den magtfulde præsidents parti har udnyttet det ukrainske valgsystem til fulde, da man ved hjælp at massive investeringer i valgkampen i landets regioner har været i stand til at høste en stor andel stemmer her.

- Man sidder massivt på magten de fleste steder. Næsten alle regionerne i Ukraine har regionspartiet som magthaver. Det er kun i den vestlige del af Ukraine, at man ikke har flertal.

- De er gode til at udnytte det, at de har magten. De udnytter den maksimalt, og de formulerer spillereglerne, siger Karsten Jakob Møller.

Ukraines parlament har 450 medlemmer, hvor de 225 er til valg på partiliste, mens de resterende 225 er valg i enkeltmandskredse. Og netop enkeltmandskredsene har altså gavnet Regionernes Parti.

- Partiet har langt bedre mulighed for at støtte deres kandidater i enkeltmandskredse. Der har været troværdige rapporter om massiv anvendelse af de såkaldte administrative resurser til fordel for partiets kandidater - eller kandidater man ved, vil være venligsindet over for partiet. Det har været en stor fordel for dem, siger Karsten Jakob Møller.

Seniorforskeren fra DIIS vurderer, at valgresultatet ikke nødvendigvis er positivt for landet, da magtens tinder er spækket med rigmænd, der først og fremmest tænker på eget ve og vel.

- Det bliver mere af det samme for Ukraine. Landet reageres af en gruppe oligarker - mange af dem er faktisk med i regeringen. De tænker ikke så meget på Ukraines velfærd. Det er deres egne forretningsinteresser, som de dyrker gennem regeringskontorerne. Det vil fortsætte, siger Karsten Jakob Møller.

Han mener, at Viktor Janukovitj har sikret sig en solid platform for det præsidentvalg, der skal sikre ham genvalg i 2015.

- De har virkelig ofret penge på det her valg, for det er virkelig vigtigt for Janukovitj at have et parlament, han kan styre frem mod præsidentvalget i 2015. Han står rigtig godt nu. Det bliver meget vanskeligt at finde nogen, der kan slå ham og hele det magtapparat, som han råder over.

- Økonomisk vil man nok se - netop fordi der kommer præsidentvalg i 2015 - at der ikke kommer mange upopulære reformer, som man egentlig burde have gennemført for længst. Situationen er ikke god for Ukraines økonomi, som det tegner sig nu, slutter Karsten Jakob Møller.