Ekspert: Udflytning af statslige job må ikke blive »hovsaløsning«

Det kræver en langsigtet plan, hvis man ikke skal miste viden ved at flytte statslige arbejdspladser til provinsen, mener professor i regional udvikling. At gøre det er dog rettidig omhu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan sagtens flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen uden de store vanskeligheder - det skal bare foregår i et ordentligt tempo.

Sådan lyder løsningen fra Henrik Halkier, der er professor og ekspert i regional udvikling ved Aalborg Universitet.

Hans indspark i debatten kommer oven på, at fire centrale fagforbund for statslige ansatte - Djøf, Dansk Magisterforening, Ingeniørforeningen samt Dansk Told- og Skatteforbund - har advaret de borgerlige partier imod at flytte flere store statslige myndigheder til yderområderne. Det vil nemlig resultere i et stort tab af viden og erfaring og dermed faglighed, fordi mange ansatte ikke ønsker at rykke deres liv op med rode og flytte med, lyder advarsel ifølge Politiken.

Og den advarsel kan sådan set være reel nok, mener professoren:

»Bliver det en hovsaløsning, er det klart, at der vil være nogle problemer. Hvis man beslutter sig for militant at udflytte en organisation fra den ene dag til den anden, så vil der selvfølgelig være et videnstab. Det er hævet over enhver tvivl,« understreger Henrik Halkier.

»Men hvis det bliver gjort på en ordentlig måde, hvilket betyder gradvist og planlagt, så er jeg faktisk ikke så bekymret for, at de skulle skabe vanskeligheder på længere sigt,« siger han.

En mere langsigtet strategi, hvor dele af myndigheder gradvist bliver udflyttet henover en årrække, skal sikre, at de ansatte får tid nok til at overveje deres muligheder - enten for at flytte med eller finde et nyt job.

»På den måde får de en chance for at planlægge deres liv og få tingene til at hænge sammen. Undersøge mulighederne for, at partneren også kan få et fornuftigt arbejdsliv, undersøge skoleforholdene på det nye sted og så videre. Så tror, jeg videntabet bliver væsentlig mindre,« siger Henrik Halkier.

Professoren mener generelt, det giver rigtig gode mening at flytte nogle af landets centrale administrationer lidt væk fra de hovedstaden. Ikke fordi, det er synd for yderområderne, men fordi det kan skabe en mere blandet form for viden:

»Det betyder, at chancerne for, at der opstår nye tanker, nye ideer, nye projekter, nye virksomheder, er langt større. Hvis vi samler alle vidensarbejdspladserne i København, ender det med, at vi alle sammen sidder på de samme caféer og drikker den samme café latte, taler om de samme ting og ikke kommer så meget videre. Så på den måde tror jeg faktisk, at der er et potentiale, og det er rettidig omhu at begynde at udnytte det,« siger Henrik Halkier.

Folketingsmedlem for Venstre Esben Lunde Larsen er valgt ind i Ringkøbingkredsen, hvor en del af Skat i 2007 blev flyttet ud. Færre end ti af de ansatte flyttede med til Vestjylland, og derfor fremhæves det af de fire fagforbund som eksempel på, hvordan udflytning vil gå ud over kvaliteten af de enkelte myndigheders arbejde. Men det er en snobbet tilgang til provinsen, mener Venstrepolitikeren.

»Jeg er af den opfattelse, at det er snobberi, hvis man tror, at veludført arbejde kun kan finde sted i København og Aarhus. Nogle af Danmarks fremmeste virksomheder såsom Lego, Danfoss og Grundfos ligger i provinsen, og jeg har aldrig hørt, at de ikke fik udført deres arbejde tilstrækkeligt kvalificeret,« pointerer Esben Lunde Larsen.